Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Test: Klockan som kompletterar mobilen

Jag har slutat med armbandsur. Tycker det är svettigt och inte värt besväret att ha något främmande runt handleden.
Men till viss del har jag ändrat uppfattning efter att ha testat Sonys senaste smarta armbandsklocka.

Nu handlar det inte bara om att ha en klocka som visar tiden. Det här är en hel upplysningscentral, med information om allt från vädret och vad som händer på sociala medier till hur jag använder min kropp och vad som är på gång i kalendern.
Jag har provat Sonys Smartwatch 3. Den började säljas i Sverige i slutet av förra året och är den senaste modellen av smarta klockor från bolaget. Det börjar stå klart att mobilbranschens jättar hoppas göra smarta klockor till nästa stora teknikpryl för konsumenter.
Nu när smarta mobiler är allmängods och försäljningen av datorplattor börjar plana ut letar bolagen efter nästa tänkbara säljsuccé. Det uppskruvade intresset inför släppet av Apple Watch är ett tydlig tecken på vilka förväntningar som finns.
Visst är det lätt att avfärda smarta klockor som onödiga, rätt kostsamma tillbehör. Prylar som inte har några fler funktioner utöver vad som ryms i en smart mobil.
I stort sett är det också sant. Först och främst är klockan ett komplement till mobilen och ofta beroende av att fungera ihop med den.
Störst nytta gör klockan genom att användaren slipper ta upp mobilen i onödan, eftersom klockans skärm informerar om de uppdateringar som sker i mobilen.
I Smartwatch 3 används Googles "Android Wear", ett operativsystem som är särskilt anpassat för smarta klockor. Det innebär att kalendrar, e-post, Google maps och en del andra centrala funktioner i mobilen går att överblicka via klockan.
Operativsystemet är relativt nytt, vilket innebär att det än så länge är lite ont om användbara och pålitliga appar. Men många app-utvecklare ser stora möjligheter med operativsystemet vilket lär innebära att det snabbt växer fram nya och stabilare klockfunktioner.
Smartwatch 3 fungerar som en ren fitnessprodukt och håller reda på tid och längd för löprundor, cykelturer och promenader. En stor poäng är den inbyggda gps:en, vilket innebär att mobilen kan lämnas hemma under joggingrundan. En annan finess är att den lagrar musik som går att spela oberoende av mobilen i trådlösa hörlurar.
Men som hjälpmedel vid träning eller för att hålla koll på fysiska värden är Smartwatch 3 ändå knappast rätt. Den saknar till exempel pulsmätare och en funktion för att mäta sömnkvalitet. Å andra sidan är det knappast någon som har den här klockan kvar på armen när det är sängdags.
Det var inte länge sedan bland annat Sony satsade på minimobiler. I dag är trenden i branschen mot stora, lite svårhanterliga mobiler tydlig. I det läget går det att motivera en behändig liten satellitenhet på handleden. En pryl som gör att du slipper ta fram mobilen i tid och otid.
Men barnsjukdomar och svagheter hos Smartwatch 3 och andra liknande produkter gör att de i dagsläget mest lär locka prylentusiaster. Den här klockans passform får visserligen godkänt, men designen med en fyrkantig nedsläckt skärm har svårt att konkurrera med konventionella armbandsur.
För den som är ute efter ren nytta brådskar det knappast att vid sidan av mobilen ha en smart klocka. Men håll ögon och öron öppna. Det är lätt att föreställa sig möjligheterna när operativsystemets potential slår igenom.
Ta en sådan sak som att Smartwatch 3 har nfc-kommunikation. Det innebär att det med tiden kan räcka med att vifta med armbandsuret för att göra en mobil betalning.

Sony Smartwatch 3

Operativsystem: Android Wear
Vikt: 45 gram
Storlek: 3,6 x 5,1 x 1 cm
Bildskärm: 1,6 tum, 330x320 bildpunkter.
Pris: Cirka 2 300 kronor.
Utveckling: Lund ansvarar för Sonys smarta klockor.
Plus:
Inbyggd gps
Extern laddare behövs inte
Vatten- och dammtät
Bra batteritid
Minus:
Besvärlig laddningsport
Knappast något för esteten
Gå till toppen