Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tjejsemlan som försvann

Tjejsemlan kom, sågs — och försvann.
När ett bageri i Oxie införde nymodigheten blev uppståndelsen stor. Många var kritiska, andra försvarade namnet.
Nu är tjejsemlan redan historia.

Tjejsemlan, ett minne blott.Bild: Läsarbild
Sent på fredagskvällen stod det klart att upphovskvinnan bakom skapelsen drar tillbaka den.
”Detta skapade onekligen en känslostorm och uppståndelse jag aldrig kunnat tänka mig”, skriver bageriets vd, Ida Kristensson i en kommentar på Facebook.
Inspirationen till namnet fick hon under en resa till Köpenhamn. Där hittade hon ”tjejwienerbröd” med en slogan om att de var lite mindre och lite sötare.
Men reaktionen på namnet tjejsemlan blev inte riktigt som det var tänkt.
”Tanken med namnet var aldrig att uppmana eller skuldbelägga, vilket ju vore motsägelsefullt när man driver ett bageri” menar Ida Kristensson.
Samtidigt tackar hon för allt engagemang och all kritik – både positiv och negativ.
”Men jag tar givetvis till mig av era välgrundade argument och ber så mycket om ursäkt. Från och med imorgon heter vår lilla semla minisemla” , skriver Ida Kristenson.
Det var under fredagen som tidningen berättade om tjejsemlan.
– Ska vi inte få njuta utan att få dåligt samvete? Jag tycker att det är ett bra exempel på hur man utan ont uppsåt ändå förtrycker tjejer. Man talar om för oss vad vi ska vilja äta, sa en anonym läsare i artikeln.
Frågan som ställdes var om inte den mindre och billigare semlan — eller fastlagsbullen — skulle ha kunnat få ett mer neutralt namn som "lilla semlan" eller "minisemla".
– Jag förstår ju grejen och de tycker säkert att det är på skoj. Men för mig är det inte alls kul. Det bidrar ju bara till bantningshysterin, ätstörningar och förlegade könsnormer, sa läsaren.
Artikeln fick stor spridning och många kommentarer under dagen. Och när fredagen närmade sig sitt slut stod det alltså klart att just förslaget ”minisemla” fick bageriets godkännande och det blir det nya namnet på bakelsen.
Gå till toppen