Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Årets influensa fortsätter öka

Det är en särskilt tuff influensasäsong i år.
En bidragande faktor är att årets vaccin inte har träffat rätt.

Det är en särskilt tuff influensasäsong i år och kan slå extra hårt mot äldre.Bild: TT
Det är en särskilt tuff influensasäsong i år.
En bidragande faktor är att årets vaccin inte har träffat rätt, enligt Per Hagstam, smittskyddsläkare på Smittoskydd Skåne.
Det gör också att influensan kan slå extra hårt mot äldre.
– Förra året var en mild influensasäsong. Vi kan se en kraftigare aktivitet det här året som verkligen har tilltagit de sista veckorna, säger smittskyddsläkare Per Hagstam som varje vecka sammanställer siffrorna för Skåne.
Det finns tre olika influensavirus som kallas A, B och C. Vissa år dominerar ett av dessa virus, och ibland cirkulerar alla samtidigt. Den här säsongen har A-viruset dominerat kraftigt, samtidigt som de andra virusen cirkulerar.
Enligt Per Hagstam är utvecklingen inte förvånande.
– Vi hade väntat att det här A-viruset skulle dominera eftersom vi såg lite av det förra säsongen. Då kan det bli så att den slår hårdare året därpå och det är det som har hänt, säger han.
Samtidigt har årets influensavaccin inte gett tillräckligt gott skydd mot just A-viruset, menar Per Hagström.
– Årets vaccin verkar inte ha träffat som allra bäst mot den delen. Säsongsinfluensavaccinen innehåller ju tre olika virus och hur rätt vaccinet träffar varierar från år till år. Med några års mellanrum händer det att det inte träffar mitt i prick. Så verkar det vara den här säsongen med A-viruset. Det kan göra att influensan slår hårdare mot de äldre i år, säger Per Hagström och tillägger att vaccinet ändå inte är värdelöst eftersom att det skyddar bättre mot de andra virusen som också cirkulerar.
Hur har det varit med dödligheten den här säsongen?
– Det har vi inga tal på. Man ser ju alltid en överdödlighet i samband med influensasäsong, oftast bland gamla och sköra personer. Det kommer man säkert se i år också.
När kan vi pusta ut?
– Vi ser inte än att toppen är nådd. Men det borde toppa de närmaste veckorna och sen se en minskad aktivitet. Det är som intensivast nu de här veckorna och ett par veckor till. Det är viktigt att söka vård i ett tidigt skede om man tillhör någon av riskgrupperna, säger smittskyddsläkare Per Hagström.
Gå till toppen