Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lina Larsson dansade bort sin blyghet

Lina Larsson bestämde sig tidigt för att ta itu med blygheten som hindrade henne från att uppträda och bli en duktig dansare. Idag lever hon sin dröm och är danslärare med egen dansstudio i Kävlinge.

Redan som barn drömde Lina Larsson om att bli dansare. Men hon var ett blygt barn och vågade inte ta lektioner och dansa inför andra. Istället lärde hon sig dansa på egen hand, i vardagsrummet framför tv:n.
Inspirationen kom från program som innehöll dans, som ”Melodifestivalen” och ”24 karat”. Hon gjorde egna koreografier med drömmen om att någon gång få ha sin egen dansshow.
– Jag hittade ett brev som jag skrivit till min kompis för tjugo år sedan, där jag skrev om vad jag hoppades att jag skulle göra som vuxen. Där stod att jag skulle ha en egen dansshow.
– Jag hade glömt brevet så det kändes väldigt speciellt att läsa det, säger Lina Larsson, som nu är dansinstruktör och inne på sjunde året med sin verksamhet, LL Dance Studio som håller till i Kävlinge teater sedan år 2012.
– När jag gick sista året på gymnasiet kände jag att jag var tvungen att ta itu med min blyghet, för att kunna göra det jag ville. Jag bestämde mig och satsade trots att det var svårt i början.
Känslan av att kunna förverkliga sina dansdrömmar, att stå på scenen och att utbilda andra är svår att beskriva.
– Idag kan jag se samma utveckling hos blyga elever som jag själv genomgått, och det känns underbart.
Det skulle dröja några år innan dansen blev Lina Larssons liv och sysselsättning.
Efter gymnasiet studerade hon språk, lingvistik och litteraturvetenskap och jobbade även som lärare i flera år - samtidigt som hon dansade på fritiden. Lina Larsson hade också planer att påbörja en avhandling inom engelsk, feministisk litteratur.
För Lina Larsson var det viktigt att ha en utbildning att falla tillbaka på.
– Jag tycker att det är viktigt med en realistisk inställning när du ägnar dig åt det du brinner för. Om det du älskar att göra mest av allt plötsligt blir kravfullt och ditt enda alternativ är det lätt att tappa sugen, så för mig har det varit viktigt att utbilda mig också.
Men hennes passion för dansen skulle räcka långt. Efter att ha jobbat som instruktör på en dansskola i Lund och Malmö fick hon chansen att hålla danskurser i egen regi. Fram till dess hade hon aldrig haft någon dröm om att bli företagare, men när chansen kom bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på dansen.
Hösten 2008 startade hon sin dansstudio i en källarlokal i Kävlinge, och fyra år senare köpte hon Kävlinge teater där verksamheten flyttade in. Idag hyser LL Dance Studio runt 300 dansare, såväl ettåringar som pensionärer nära 80-årsstrecket, både amatörer och professionella.
Lina Larsson själv håller i ett trettiotal danstimmar i veckan och har en handfull anställda dansinstruktörer. Trots att hon ägnar sig åt dans sju dagar i veckan året runt är hon inte rädd för att tröttna.
– Nej, det är ingen risk! Dansen är en livsstil och inte bara mitt jobb, och jag har noll privatliv.
Idag rymmerverksamheten undervisning i två salar och arrangemang under kvällar och helger, såsom olika typer av shower, öppet dansgolv med dj och diskon, mässor och events med dans, underhållning och servering.
Hon är tacksam över att hon klarat sig relativt skadefri, men visst händer det att hon undervisat med både sträckningar och feber i kroppen.
– Där är jag en dålig förebild, medger Lina Larsson.
För henne är dansen också ett sätt att manifestera allas rätt till uttryck och allas lika värde. Hon har infört nolltolerans mot mobbing på dansstudion och under hösten satte hon upp föreställningen ” Vi gillar olika”. Föreställningen tar ställning mot mobbning, näthat och utanförskap, och flera av dansarna hade olika typer av funktionsnedsättningar.
– Som danslärare har jag förmånen att många människor lyssnar på mig. Jag vill verkligen förvalta det väl och förmedla något viktigt utöver dansens positiva budskap, förklarar hon.
Genom åren har Lina Larssontilldelats en rad utmärkelser, bland annat Kävlinge kommuns friskvårdsstipendium och Kävlinges Kulturpris. Hon har även blivit utsedd till Årets småföretagare. Hon drivs av att hjälpa människor att dansa med glädje och utan för mycket självkritik.
–  Jag vill sprida budskapet att alla kan dansa! Och så länge du har roligt spelar det ingen roll hur det ser ut när du dansar, säger Lina Larsson.

Lina Larsson

Ålder: 37 år.
Bor: Kävlinge.
Familj: Pojkvännen David Lindsjö, hunden Danse, mamma och pappa. ”Samt mina dansare. Det är så det känns”!
Gör: Driver dansstudion LL Dance Studio i Kävlinge.
Intressen: Läser mycket, just nu främst deckare.
Gå till toppen