Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Efter tolv år på segelbåten - nu letar de efter ett hus

Ikväll sänds sista avsnittet av SVT:s "Familjer på äventyr". Efter ett halvår i Malmös hamn letar familjen Hammarberg efter en fast plats i tillvaron.
– Ibland när vi känner oss stressade tänker vi att "vi bara drar igen", säger Linda Hammarberg.

I slutet av augusti la familjen Hammarberg till i Västra hamnen, efter fyra års världsomsegling. De senaste sex veckorna har tv-publiken kunnat följa dem och tre andra familjer i serien "Familjer på äventyr".
– Vi har fått mycket positiv feedback. Det händer att folk känner igen oss i skidbacken eller på Ica och säger "bra serie!", säger Linda Hammarberg.
Barnen hade lite svårt att acklimatisera sig i skolan till en början – räcka upp handen, vänta på sin tur och lära sig det sociala spelet – berättar hon. Men nu stortrivs de.
För Linda blev det snabbt mycket jobb som copywriter och skribent i egna företaget. För mycket.
– Det blev en sån chock. Från att ha jobbat väldigt lite så jobbade jag dygnet runt, det fanns inget liv kvar. Men nu har jag hittat en ganska bra balans.
Det första familjen gjorde när de la till i Malmö var att hämta sin tolvårige katt Båtsman, som bott hos Lindas pappa i fyra år.
– Vi hade längtat mycket efter honom. Han kände igen sig direkt på båten och trivdes jättebra. Han var glad och vi var glada. Men redan efter en månad blev han akut sjuk, förgiftad eller något, och dog på bara några dagar. Det var väldigt sorgligt, men kul att vi ändå hann träffas igen.
Familjen vill skaffa en ny katt – när de flyttat.
– Vi bor fortfarande kvar på båten men vill flytta i land. Problemet är att vi har en ekonomi som tjugoåringar efter resan och har fått inse att ska vi bo i Malmö har vi bara råd till en väldigt liten och identitetslös lägenhet. Och vi vill ju att det ska kännas kul och spännande att flytta i land. Så nu tänker vi oss att flytta till landet eller skärgården, till ett gammalt och fint hus. Vi undersöker olika spår.
Oavsett var familjen hamnar ska de ta med sig seglarlivets sparsamhet.
– Tanken är att bo och leva så enkelt som möjligt så att vi har råd och tid att göra kul saker tillsammans. Då kan vi inte köpa ett hus för fyra miljoner som tvingar oss att arbeta 120 procent. När man jobbar hela tiden upplever man inte så mycket som är värt att minnas. Livet blir helt enkelt lite tråkigare och det är en väldig kontrast mot hur vi haft det tidigare.
När familjen hittat ett hus – de utesluter inte en husbåt – ska de ge sitt nya liv fyra år. Trivs de inte efter den tidsfristen bryter de upp igen.
– Ibland när vi känner oss stressade tänker vi att "vi bara drar igen". Men sen säger vi till oss själva att vi måste ha lite tålamod.
Gå till toppen