Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ellen Olsson vill till OS - med kommunalt bidrag

På egen hand åker hon till Tyskland och tränar - utan någon hjälp av det svenska landslaget. Nu söker Ellen Olsson, Sveriges bästa öppet vatten-simmare, bidrag från Trelleborgs kommun för att kunna satsa på OS-deltagande nästa år.
Bild: Arkivfoto: Bildbyrån
– Här i Tyskland får jag möta internationellt motstånd på träningen. Hemma i Trelleborg får jag simma helt själv, menar 19-åringen.
Just nu får hennes föräldrar bekosta alla utgifter som inkluderar resor, kost och logi.
– Det är väldigt tufft och blir väldigt dyrt.
Varför söker du bidrag från just kommunen?
– Många i min närhet har alltid undrat varför kommunen inte hjälpt mig med min OS-satsning. Jag har sökt kommunalt bidrag en gång tidigare, men fick avslag. Efter maktskiftet i Trelleborg valde jag att testa igen.
Med simningen började Ellen Olsson tidigt. Som treåring kom hon med i Guinness rekordbok, då hon var yngst genom tiderna med att ha tagit simborgarmärket. Året därpå, endast fyra år gammal, gjorde hon sin första tävling.
– När jag sedan testade öppet vatten-simning för första gången, 2008, fastnade jag med en gång.
Det är den stora utmaningen – dels den mentala, men också den fysiska – att simma långt ute i vågor och i kyla, som Ellen Olsson anser vara det bästa med sporten.
– Du måste kunna hantera smärtan under en lång tid och samtidigt tänka mycket mer än i bassängsimning.
Förra året tog Ellen Olsson guld i senior-SM i öppet vatten, fem kilometer, och i Nordiska mästerskapet på både fem och tio kilometer.
– Det gick väldigt bra för mig, och det är därför jag fick chansen att åka ner till Tyskland. Jag fastnade direkt för tränaren och laget. Här satsas det för fullt på OS.
Förutom det kommunala bidraget har Ellen Olsson sökt ett antal stipendier för att kunna finansiera OS-satsningen.
– Rent generellt är det väldigt tufft att få bidrag av kommuner i Sverige. Men jag hoppas såklart att jag får det.
Gå till toppen