Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fem andra klassiska svenska skidlopp

Den svenska skidhistorien är full av klassiska lopp. Här är fem väl värda att minnas.

Thomas Wassberg bar fanan vid invigningen och hjälpte sedan till med att köra hem ett stafettguld.Bild: Stefan Nilsson
1. Herrstafettlaget, OS i Calgary 1988
Svenskarna hade inte lyckats i de individuella loppen, men plötsligt stämde det i stafetten. Gunde Svan låg bakom den sensationella segern genom en snabb tredjesträcka, och på sistasträckan hade Sovjets Prokurorov precis fått vittring på Torgny Mogren när hans skidor korsades och han föll.
 
Bild: Joel Marklund / Bildbyrån
2. Damstafettlaget, OS i Sotji 2014
Charlotte Kalla körde sistasträckan i stafetten och låg vid sin start 25 sekunder efter ledarduon bestående av Finland och Tyskland. Men Kalla tog igen meter för meter och på upploppet passerade hon konkurrenterna och körde rakt in i sina lagkamraters armar som guldmedaljör.
 
Juha Mieto och Thomas Wassberg var i stort sett lika snabba i Lake Placid.Bild: Lauri Kautia
3. Thomas Wassberg, OS i Lake Placid 1980, 15 km
Under 15 km låg Thomas Wassberg och finländaren Juha Mieto på sekunden lika. Över mållinjen skiljde bara en enda hundradels sekund till svenskens fördel efter en historisk spurtstrid. Sedermera gjordes reglerna om och minsta segermarginal blev en tiondels sekund.
 
Marie-Helen Westin blev ”Billan” med hela svenska folket efter sitt överraskande guld.Bild: Stefan Nilsson
4. Marie-Helen Östlund, då Westin, VM i Oberstorf 1987, 20 km
En otippad seger för Marie-Helen "Billan" Östlund som inte var en av förhandsfavoriterna inför världsmästerskapet. "Billan" Östlund blev första svenska kvinna att ta guld i ett stort mästerskap. Samma år fick hon Jerringpriset för sin bedrift.
 
Charlotte Kalla tog guld i första OS-starten.Bild: Nils Jakobsson / Bildbyrån
5. Charlotte Kalla, OS i Vancouver 2010, 10 km
I sin OS-debut slog Charlotte Kalla till direkt i mästerskapets första lopp – det blev guld på 10 km fristil, sex sekunder före estländskan Kristina Smigun-Vähi.
Gå till toppen