Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Juristjouren i Lund – en vän i Nöden

Är du på väg att bli utkastad ur ditt boende? Har du köpt en dator som inte fungerar? Funderar på hur det blir med arvet?
Fyra kvällar i veckan har juriststudenter i Lund öppet hus.

”Många säger att de fått mer energi sedan de varit hos oss”, säger My Torstensson och Agnes Emanus Günzel.
Till källarlokalen i Nöden där Juristjouren tar emot människor kommer folk för att få gratis hjälp av juriststudenterna. My Torstensson och Agnes Emanus Günzel har båda jobbat här i två år.
– Vi skriver inga handlingar, det har vi inte rätt att göra. Men vi kan hjälpa folk med vad som gäller och vart de kan vända sig om de behöver mer hjälp, säger My, som är ordförande i Juristjouren.
– Ofta räcker det att folk hänvisar till lagrum, för att en tvist ska lösa sig, säger Agnes.
För att få jobba på Juristjouren måste man ha läst juridik i två år. Många av frågorna gäller familjerätt, som studenterna läser i termin fyra.
Vem är den vanligaste besökaren?
– Par som tidigare varit gifta och har barn på var sitt håll som funderar över arvet är ganska typiska besökare, säger My.
Vad är det vanligast att folk inte känner till?
– Många har rättshjälp i sin hemförsäkring, men få vet om det. Det upplyser vi om.
Tipsar ni folk om vart de kan vända sig?
– Vi kan säga till folk att vända sig till sin bank med testamentesfrågor, till sitt försäkringsbolag eller tingsrätten, men vi tipsar aldrig om någon advokatbyrå.
Finns det fall som griper tag i er?
– Utbytesstudenter som blir lurade av sina hyresvärdar för att de inte kan de svenska reglerna är lätta att identifiera sig med. Vi har båda läst utomlands och vet hur utsatt man är, säger Agnes.
– De frågor man får ont i magen av är de som gäller migrationsrätt. Då pratar vi ofta i gruppen efteråt. Det är stor skillnad på en fråga som gäller folks liv och en som gäller en trasig dator, säger My.
Gå till toppen