Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När hon väl slog till gjorde hon det rejält

”Världens bästa fristilsåkare på 10 kilometer just nu heter Charlotte Kalla”, skriver Sydsvenskans Anja Gatu.

Så länge hon har väntat på det här. Så många gånger hon har blivit påmind om faktum: att hon inte vunnit en individuell mästerskapsmedalj sedan OS 2010, och aldrig vunnit en individuell VM-medalj.
Charlotte Kalla, Sveriges största skidstjärna som haft svårt att nå ända fram på egen hand.När hon väl slog till gjorde hon det rejält. Då gjorde hon det i utklassningsstil, med sämsta möjliga underlag och mot konkurrenter som klappade igenom totalt i den tunga snön som vräkte ner över spåren kring Lugnet i Falun.
Molnen var tunga och mörka över Falun redan före start. Snöovädret var på väg, men det svenska vallateamet var välförberett och visade än en gång att det håller lika hög nivå som de svenska åkarna. Bara minuter före start fattades beslutet om vilka skidor som skulle användas.
De norska vallarna hade däremot en av sina sämre dagar på jobbet. De missbedömde underlaget totalt och sabbade chanserna för norskorna i spåret. Hur är det möjligt att misslyckas så kapitalt? Att underskatta vädrets makter? För det skiljde inte många minuter i starttid för Charlotte Kalla jämfört med Marit Bjørgen och Therese Johaug. Snön började falla riktigt tätt när Kalla startade.
Visst spelade snöfallet in – att vara toppseedad och ha ett sent startnummer blev plötsligt en belastning istället för en fördel. Men det går ändå inte att skylla allt på snön för norskorna. De hade haft svårt att rå på Charlotte Kalla i vilket väder som helst den här dagen.
Det svenska vallateamet gjorde vad det skulle, men Charlotte Kalla tillhörde inte de tidiga åkare som fick en klar fördel av vädret. Att bronsmedaljören Caitlin Gregg hade startnummer tre säger en del om hur tufft loppet blev för de som startade sent. Kalla var den enda av de seedade åkarna som klarade av att hantera snön.
Det här guldet tog hon framförallt tack vare hårt arbete, ett perfekt genomfört lopp och en grym form som hon prickat in precis rätt.
Det skulle ju vara Johaug, lätta och nätta Johaug, som tjänade på snöfallet och den lösa snön. Istället var det Charlotte Kalla som sköt upp glasögonen i pannan och tuggade sig igenom loppet, öste på med fart och energi utan att någonsin tappa tekniken.
Hon kom till Falun med tunga förväntningar på sina axlar, och lördagens brons i skiathlon gjorde dem än tyngre. Men det störde aldrig Charlotte Kalla. Hon kom ut på Lugnet med den mörka blicken som betyder tävlingsdag och fokus, och lät sig inte bekymras av att underlaget förändrades precis innan det var dags för henne att starta.
Hon kände sin kapacitet och litade på att förberedelserna var tillräckliga. Sedan var hon bäst när det gällde. Så enkelt och så svårt kan det vara, i denna sport som präglas av å ena sidan månader av minutiösa förberedelser och träningspass med blodsmak, och å andra sidan materialhantering som kan få all träning att bli om inte meningslös så åtminstone blekna i betydelse.
Nu har hon utklassat sina konkurrenter två veckor i rad och det är bara att konstatera att världens bästa fristilsåkare på 10 kilometer just nu heter Charlotte Kalla. Det är odiskutabelt och fullt välförtjänt.
Gå till toppen