Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norskor utan glid utan chans

Bakom en guldåkande Charlotte Kalla sänkte hopplösa skidor Norges stjärnor i fristilsmilen i VM.
— Vi måste vara stora nog att gratulera svenskarna, sade Norges längdchef Åge Skinstad efter den monumentala norska missen i Falun.

Heidi Weng 22:a, Therese Johaug 27:a, Ragnhild Haga 29:a, Marit Bjørgen 31:a och Astrid Uhrenholdt Jacobsen 33:a.
Norges skiddamer var aldrig med i matchen mot Kalla på 10 kilometer fristil. Utan glid under skidorna var de slagna tidigt.
— Skitsnön som kom i dag kunde vi gärna ha sluppit, sade Heidi Weng.
— Svårt att säga något om formen efter det här. Jag blev defensiv när jag förstod hur långt efter jag var. Till slut fick vi inte ens tidsangivelser, sade skiddrottningen Marit Bjørgen.
— 27:a. Hoppas inte formen dött så mycket på två dagar, sade skiathlonvärldsmästarinnan Therese Johaug.
— Då jag var tvungen att köra på andra växeln utför insåg jag att vi inte hade träffat helt, sade skiathlontvåan Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Norge hade stora problem med glidet på skidorna även i OS i Sotji för ett år sedan. Då tog det halva mästerskapet innan det norska vallateamet kom till rätta med problemet.
De vallamissarna var ändå inte i närheten av debaclet i Falun. Grova felvallningar händer titt som tätt i klassiska lopp. Men i fristil, när det bara är glid och inte fäste det handlar om, har det sällan skett en sådan miss som Norges på tisdagen. Framför allt inte från det norska vallateamet, som har miljonresurser och 15 man på plats i Falun.
— Jag är inte överraskad över att vi också har dåliga skidor en dag, men jag hade kanske inte trott att de skulle vara så dåliga, sade Skinstad och tillade snabbt:
— Det har ingenting med det som hände i Sotji att göra. Det var till 100 procent annat före nu.
Samtidigt sade Skinstad att han inte hade en aning om vad som hade gått snett. Utom att snön som föll sänkte Norge.
— Det är det inget tvivel om. Vi blev överrumplade av snöfallet, sade han.
— Ingen kunde förutse att de skidor som blev valda skulle uppföra sig så dåligt. Vi är ute och gör omtester nu och får förhoppningsvis veta lite mer när de är gjorda.
Det svenska teamet valde att hålla sig till de skidor som testats före snöfallet. Men beslutet togs sent.
— Fem minuter innan start. Vi tog beslut så sent som vi bara kunde, sade Sveriges vallachef Urban Nilsson.
Gå till toppen