Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen får kritik för Vilks-insats

Vittnen riktar nu stark kritik mot polisinsatsen i samband med mötet på ett kulturhus i Köpenhamn där en man dödades.
Den kontroversielle svenske konstnären Lars Vilks deltog i mötet, men undkom oskadd.

En polis vaktar kulturhuset i Köpenhamn där ett terrordåd inträffade i samband med ett möte förra lördagen. Nu får polisen kritik för skyddet av kulturhusets anställda och mötesdeltagarna, bland dem den kontroversiella svenske konstnären Lars Vilks. ARKIVBILD.Bild: Michael Probst/TT/AP
Två vittnen, som nu träder fram anonymt i tidningen Politiken, anser att polisinsatsen för att skydda mötesdeltagarna var "enormt oseriös" och "under all kritik". De uppger att två poliser satt och drack kaffe med ryggen mot ingången samtidigt som gärningsmannen pressade ner avtryckaren på automatgeväret. I attentatet dödades en man.
Ett av vittnena tycker att det inte fanns något som tydde på att polisen, danska säkerhetstjänsten PET och svenska Säpo såg mötet som ett högriskarrangemang. Det var först när en anställd på kaféet ropade: "man med gevär" som någon reagerade, vilket vittnet ser som tecken på att riskerna undervärderades.
I tidningen Jyllands-Posten träder en anställd på kulturhuset, som var närvarande under angreppet, fram anonymt. Personen är också kritisk och säger att intrycket var att polisen varken hade förmåga eller prioriterade att skydda kulturhusets gäster och anställda.
Varken polisen eller danska säkerhetstjänsten PET vill kommentera uppgifterna i Politiken och Jyllands-Posten.
Gå till toppen