Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Ekström: Googles sexuella moralpanik

ARTIKELN HAR UPPDATERATS, SE SLUTET.

Hur högt behöver skriken ljuda innan världens internetanvändare gör något?
Hur lata kan vi människor tillåta oss att bli, innan vi märker att vi har lagt alla våra fri- och rättigheter i knäet på ett fåtal amerikanska storföretag?
Ännu ser vi ingen gräns.

Jag skulle kunna säga att vårt beteende är obegripligt, men det är det inte. Google säljer ju en oemotståndlig bekvämlighet. Hela internet, ett enda lösenord, perfekt integrerade tjänster. Och så "gratis", detta skämt till benämning, som används för att dölja en vansinnig överprissättning i en annan valuta, nämligen våra personliga data.
I veckan aktualiserades problematiken när Google presenterade sina nya användarregler för världens mest använda bloggplattform, Blogger, som Google givetvis äger.
Från och med nu är nästan alla typer av sexuellt innehåll inte välkommet hos Blogger. Google tar bort alla sökvägar till sådana bloggar, eller stänger dem, för alla som inte är registrerade användare.
Det är, förstår var och en som vet något om internet, i praktiken en dödsdom. Ingen kommer att läsa sådana bloggar, ingen kommer att hitta dem, och miljoner befintliga länkar till mer än ett decennium av bloggande kommer att bli trasiga.
Varför? Varför i hela friden gör Google detta?
De förklarade sig inte. De meddelade bara att nu är det nya tider, nya regler.
Detta är kärnan i min och andras kritik av Google: vi har här världens mäktigaste internetföretag, som mer och mer börjar bete sig som världens etiska rättesnöre. Med sin osunt stora marknadsandel kan Google diktera stora delar av världens uppfattning om vad som är rätt och fel och sant och falskt. De politiska konsekvenserna är oerhörda.
Veckans förändring kanske bara är ett utfall av en klassisk amerikansk moralpanik. Det är ju bara vad det gäller sex och nakenhet som vår kultur verkligen krockar med den amerikanska, det vet varje nybliven mor som lagt upp en Facebook-bild på en nyfödd ammande bäbis och samtidigt råkat exponera aldrig så lite av sitt bröst, och sedan fått sitt konto stängt på grund av nakenhet, obscenitet och en stor fet porrvarning.
Men problemet är att vi inte vet. Problemet är att Google inte förklarar sig, inte kommunicerar, inte redogör för sina publicistiska principer.
Det börjar bli direkt farligt.
Alla de personer som skriver om saker som tangerar sex – det må vara utsatta HBTQ-aktivister i länder där det är straffbart att leva ickeheterosexuellt, eller personer som testar sexleksaker, eller som skriver skönlitterär erotik – har nu en månad på sig att skaffa sig en ny publiceringsplattform.
Alla andra som gillar att blogga kan ju, i solidaritet, göra detsamma.
***
Uppdatering 27 februari: Efter en massiv internationell kritikstorm har Google dragit tillbaka sin regeländring eftersom den begränsar individuella sexuella uttryck, och väljer i stället att motarbeta vad man kallar "kommersiell pornografi".

Tre saker

1 Veckans bloggredskap: Jag har min personliga hemsida på en Wordpress-plattform, som jag har utvecklat tillsammans med ett sakkunnigt proffs. Men Wordpress är lättskött, och erbjuder fina mallar. Väl värd att byta till!
2 Veckans app: Det är lätt att bli förtjust i rit-appen Talkboard, bra för både jobb och lek.
3 Veckans tweet: Några veckor gammal nu, men ändå:
Måhända är inte siffran om 80 personer exakt, men... det är ju inte heller det som är poängen. Per Björklund, @perbj, är mannen bakom denna kristallklara observation. 
Gå till toppen