Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Galet sug efter deras terränglopp

De 200 extra platserna tog slut på en dag. Nu är taket nått för Stävie trail som etablerat sig på den skånska löparkartan.
– Jag tänkte att det var en engångsgrej förra året. Men nu blev det ännu större, säger arrangören Anna Nystedt.

Förra året arrangerade Anna Nystedt från Kävlinge Stävie trail ihop med sin man Fredrik Nystedt. I år tar hon hjälp av svägerskan och löpkollegan Sarah Jaxell från Malmö. Trots förra årets succé med 400 startande blev de överrumplade av intresset i år. När de fick klart med elektronisk tidtagning utökades antalet platser till 600 i stället för 400. Och de extra 200 platserna tog slut på en dag.
– Det är lite chockartat, det blev större än vi tänkt oss. Vi behövde inte ens annonsera, det har spridit sig på Facebook, säger Sarah Jaxell.
Nu tar de inte emot fler anmälningar. Det finns ett 20-tal platser kvar som medsponsorn Lokaltidningen lottar ut, men annars är det stopp.
Varför är Stävie trail så populärt?
– Det finns inga andra lopp vid den här tiden och det är många som tycker det är roligt att det händer något i Stävie. Det är många från trakten som deltar, säger Anna Nystedt.
Hur stort kan loppet bli?
– Om det ska bli större måste vi ha starter både eftermiddag och kväll. Banan klarar inte så många på en gång, säger Anna Nystedt.
Den som inte har hunnit anmäla sig kan springa banan ändå. En karta med sträckan inritad finns att ladda ner på loppets hemsida. Det går även att ladda ner banan till mobilen eller till sin gps-klocka. Det finns också planer på att märka ut den i terrängen.
– Jag har varit i kontakt med kommunen om att märka ut banan. De har gett muntligt okej men det är inte gjort än, säger Anna Nystedt.
Succén har fått löparduon att börja spåna på att arrangera fler lopp. I augusti arrangerade de Center Syd-ruschen i Lödde för barn. Kanske blir det ett lopp för barn i Stävie eller ett terränglopp någon annanstans.
– Det finns säkert andra ställen det går att göra liknande lopp. Vi tittar lite men har inte hittat något konkret, säger Sarah Jaxell.
Nu går planeringen inför loppet in i slutskedet. Anna och Sarah gör mycket av arbetet själva med hjälp av nära och kära. Under loppet kommer det krävas ett tiotal funktionärer.
Har ni koll på allt?
– Ansökan om polistillstånd hade kommit på villovägar. Men det är ordnat nu. Och vi har också ordnat med bajamajor, det är nog så viktigt, säger Sarah Jaxell.
Stävie Trail
Vad: Tävling i terränglöpning, 13 eller 6,5 kilometer.
När: 8 mars. Start från 09.00.
Var: Samling vid grönytan vid Södra Ljungvägen 33 i Furulund.
Vem: Anna Nystedt, Kävlinge och Sarah Jaxell, Malmö, driver Movesome ihop som arrangerar loppet.
Gör annars: Anna jobbar som löpcoach, på Nordic Wellness och har bloggen Piggelina. Sarah jobbar som löpcoach och driver hälsoprojekt med olika samarbetspartners. Har bloggen Tyckomdig.se.
Gå till toppen