Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundakillen som gör karriär i USA

"Det där vill jag också göra" sa Pauli Jokela. Han var 14 och såg Timbuktu på Malmöfestivalen. Nu är han 22, har skivkontrakt i USA och blir coachad av Quincy Jones.
Och just det, det är Paul Rey som gäller nu.

Paul Jokela från Lund är på väg att slå igenom i USA. Han har skivkontrakt med ett stort skivbolag och imponerar på Quincy Jones. Men mest av allt vill han stå på stora scenen på Malmöfestivalen.Bild: Emmalisa Pauly
Sist Sydsvenskan träffade Pauli Jokela visade han sin hemmabyggda studio i lägenheten på Clemenstorget i Lund. Det var tre år sedan och han hade släppt hiphopalbumet "Makin' Moves" under dåvarande artistnamnet P.J.
Nu har hanfått skivkontrakt på Epic Records i USA. Och på någon vänster hamnade han förra året i Bel Air, hemma hos legendariske producenten och flerfaldige Grammyvinnaren Quincy Jones, bland annat känd för att ha producerat Michael Jacksons "Thriller".
Frågan är ju: vad tusan hände mellan rappandet hemma i Lund, och snicksnackandet på Quincy Jones soffa?
För att göra en lång historia kort låste han in sig i studion, började sjunga mer och rappa mindre, tog artistnamnet Paul Rey och drog sedan på en tremånaders resa till USA med producenten John-Alexis Mendoza.
Det skulle visa sig bli tre månader som förändrade allt.
– Jag trodde bara att jag skulle vara i olika studios och lära mig hur de gör där. Vi bokade en del möten och träffade massa folk, säger han.
Han berättar att han bland annat jobbade i samma studio som Akon i Atlanta. Akon bad om ett möte, och ett klipp där r&b-stjärnan studsar upp och ner i soffan till Paul Reys låt "Good as Hell" som släpptes i maj förra året har cirkulerat på nätet sedan dess.
Men det slutade inte där. En dag berättade hans manager att de skulle hem till Quincy Jones.
– Det började sjunka in först i bilen när vi åkte upp där i bergen mot Bel Air. Jag var helt skakig när jag satt i hans väntrum med 27 grammys. I rummet där han tog emot stod hans Oscarsstatyett på ett piano. Jag sa "Mr Jones" eller "Sir" men han svor och var rolig och avslappnad. Vi pratade i drygt tre timmar och han var väldigt uppmuntrande.
Sedan dess har Quincy Jones fungerat som musikalisk mentor för den 22-årige Lundakillen.
Nu sitter Pauli Jokela i en hotellobby i Malmö, nyss hemkommen från London. Om några dagar åker han till Los Angeles för att finputsa på sitt kommande album.
– Alltså de här meningarna jag säger, "jag ska till LA på söndag och göra klart skivan", jag tror ju knappt på det själv. Jag kommer från Lund liksom, säger han och skakar på huvudet med ett stort leende.
– Men allt det där är bara en del av det. Precis som allt jag gjorde innan också var det. Jag försöker tänka på hur hårt jag har kämpat för att komma hit. Jag kommer aldrig ha några divafasoner.
Förresten skulle Dalia, hans flickvän sedan nio år tillbaka, aldrig tillåta det.
– Hon är en av anledningarna att jag gör det jag gör. Ett tag funderade jag på att skaffa en utbildning istället. Hon har stöttat mig hela tiden och sa att jag måste satsa på musiken.
Framöver väntar skivsläpp i USA och lanseringsturné. Men när Pauli Jokela får frågan om vad nästa mål är svarar han inte att han vill toppa billboardlistan. Han vill stå på Stora scenen på Malmöfestivalen.
– Det var ju där allting började. Jag vill förmedla den där känslan och energin som jag upplevde när jag såg Timbuktu när jag var 14.

Paul Rey

Hiphop/r&b-artist från Lund som tidigare gick under artistnamnet P.J. Heter egentligen Pauli Jokela. Har fått skivkontrakt i USA med Epic Records. Får coachning av Quincy Jones.
Ålder: 22.
Om sin familj: "Mamma är från Chile, pappa är från Finland. Min tre år äldre bror är kompositör. Jag är uppvuxen med mycket språk och musik".
Om han inte skulle syssla med musik: "Då skulle jag bli journalist eller filmrecensent. Jag gillar att berätta och vara kreativ med ord".
Gå till toppen