Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sammanslagningen slår hårt mot frilansarna

En grupp frilansare som skriver på Sydsvenskans kultursidor är oroliga för de konsekvenser sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad kan få för dem.
Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist svarar nedan.

Skribenterna föreslår att arvodena för artiklar som publiceras i både Helsingborgs Dagblad och i Sydsvenskan höjs med 20 procent.
Förra året meddelades att Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad skulle gå ihop, av besparingsskäl och för att möta papperstidningens kris. Under sommaren talades om stora underskott men på senare tid har vinsten varit stor för bolaget, cirka 18 miljoner, och annonsintäkterna på digitala medier har stigit med 33 procent (Sydsvenskan 4/2).
Tidningar som Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad görs inte bara av en fast anställd stab journalister. Kulturmaterialet, till exempel, vore omöjligt att hålla på acceptabel nivå ifall inte en mångröstad skara frilansar – författare, filosofer, debattörer, fotografer, konst-, musik- och litteraturkritiker – också bidrog med sin kunskap, entusiasm och kärlek till det skrivna ordet. Det ordet som, för många av dem, och oss, bidrar till att ge oss bröd på bordet.
I Sveriges Författarförbunds remissyttrande över Litteraturutredningens betänkande har förbundet uttryckt en stor oro för försörjningsmöjligheterna för författare och översättare, bland annat på grund av de stora förändringarna inom tidningsvärlden. Sydsvenskans köp av HD och de föreslagna konsekvenserna bidrar till att öka vår oro. Färre röster kommer att höras men inte bara det, ledningen för Sydsvenskan och HD har meddelat att den från och med den 27 februari tänker ta sig rätten att dubbelpublicera det arbete vi – en redan illa betald grupp – utför utan att kompensera oss ekonomiskt för detta. Enligt vår mening stjäl man åt sig ytterligare en publicering, vi ser ett bolag som tjänar pengar på två håll. Att ledningen inte är okänslig för problemet visade man dock 2009 då arvodena för Sydsvenskanmaterial som också publicerades i Trelleborgs Allehanda höjdes.
Vi anser inte detta vara hållbart så länge ledningen vidmakthåller en officiell bild av att det fortfarande handlar om två dagstidningar med olika identitet: Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Att bli publicerad i flera tidningar är så klart en fröjd för många av oss som frilansar på olika vis men sker det utan någon som helst kompensation finner vi det mer än tveksamt. Vi föreslår därför en höjning av arvodena med 20 procent vid dubbelpublicering.
Sydsvenskans kultursida drivs av kompetenta och entusiasmerande personer och vi vill gärna fortsätta bidra med texter till den sida som blivit södra Sveriges viktigaste för debatt och kulturkritik i olika former. Vi hoppas därför att ledningen för tidningen tar sig en funderare på det dubbelpubliceringsförslag vi anser drabbar inte bara oss undertecknare utan samtliga frilansar.
Wilhelm Agrell
Tor Billgren
Maria Küchen
Victor Malm
Pär Thörn
Per Bergström
Fredrik Ekelund
Kalle Lind
Oline Stig
Andrzej Tichý 
 
Svar direkt

Sydsvenskan och HD är två tidningar – men ett företag

Digitaliseringen av världen pågår för fullt. Våra läsare märker det i sina kontakter med myndigheter, banker, försäkringsbolag, ja i stort sett överallt. Dagstidningarna påverkas mer än de flesta, med den dubbla utvecklingen att vi förlorar stora intäkter trots att rekordmånga läser oss. Som chefredaktör för Sydsvenskan kämpade jag länge för samgåendet med Helsingborgs Dagblad – den absolut bästa vägen för att vi ska kunna fortsätta utveckla och förädla vår journalistik.
Den nya situationen är nämligen bekymmersam. Jag sörjer att författare har svårt att försörja sig, på samma sätt som jag sörjer att många journalister står utan jobb. Över 70 journalister fick lämna HD och Sydsvenskan bara förra året.
Tack vare samgåendet har vi en bibehållen inköpsbudget för frilansartiklar. Den omfattar flera miljoner kronor och vi vet att våra ersättningar står sig gott i jämförelse med andra. Som chefredaktör är jag stolt över att vi varje dag köper in kvalificerade texter av skickliga kulturskribenter.
Vår huvudpoäng är att vi betalar för utfört arbete och det förändras eller ökar inte nu. När det gäller argumentet om dubbelpublicering kan jag konstatera att Sydsvenskan och HD är ett företag. Vi har en gemensam ledning, en gemensam kulturredaktion och en gemensam utgivare. De fast anställda medarbetarna skriver redan för alla tidningar utan extra ersättning. Det har aldrig gått att sälja en frilanstext till både Sydsvenskan och HD, så samgåendet stänger inga sådana möjligheter. Däremot höjer vi nu ersättningarna kraftigt för de frilansare som tidigare skrivit kulturtexter åt HD, eftersom skillnaderna mellan tidningarna varit stora.
Förra året gjorde vi ett resultat på 18 miljoner kronor på en omsättning på över en miljard. Det är knappt två procent, en nivå som få företag är nöjda med – och som inte räcker långt i tider av krävande teknikinvesteringar.
Att kunna behålla en hög journalistisk kvalitet är huvudskälet till att Sydsvenskan och HD numera är ett företag. En viktig del i detta är att vi även fortsättningsvis kommer att publicera angelägna och initierade kulturtexter för en stor och intresserad publik.
Pia Rehnquist
Sydvenskans chefredaktör
Gå till toppen