Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Statliga sänkningar gör inte kommunens budget mindre

Det är dags att avliva myten om att Alliansens skattesänkningar påverkat hemtjänstbudgeten i Malmö negativt. Vård- och omsorgsverksamheten finansieras kommunalt. Skattesänkningarna på utfört arbete är statliga. De har lett till fler arbetade timmar och på kommunal nivå snarast medfört ökade skatteinkomster – inte minskade.
Insändarskribenterna ger exempel på satsningar de ville se i Malmö 2015.Bild: TT
Det är anmärkningsvärt att representanterna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fortsätter att ge sken av det är statens fel att hemtjänsten i Malmö går på knäna i sitt svar till det viktiga debattinlägget från hemtjänstpersonalen i Södra Innerstaden 10/2. Repliken är symptomatisk för de styrande i Malmös ovillighet att ta ansvar för sina egna beslut.
Låt oss istället diskutera hur vi kan förändra situationen på riktigt.
Att Malmö kommun vägrar att släppa in privata utförare inom hemtjänsten och vill ta bort de privata aktörer som finns inom äldreboendena är direkt kontraproduktivt för kvaliteten, vilket kvalitetsundersökningar visar. Det är dessutom ett tydligt exempel på när partiboken går före Malmöbornas bästa. Tillåt istället de kommunala och privata vårdgivarna att lära sig och dra nytta av varandra.
Vi vill också prioritera brukare och hemtjänstpersonal genom riktade kommunala satsningar. Om vänstermajoriteten håller med Folkpartiet om att resurser saknas inom vård- och omsorgen i Malmö är det märkligt att de sade nej till vårt finansierade förslag om att anställa fler inom vård och omsorg. Varför sade de dessutom nej till att satsa mer på vidareutbildning och karriärmöjligheter för personalen?
Det vi lyft här är några exempel på satsningar som vi ville se i Malmö 2015, men självklart behövs mer. Detta ska vi tillsammans med hemtjänstpersonal och brukare ta fram förslag på.
Vi kan och ska förbättras och utvecklas tillsammans.
Fredrik Sjögren
gruppledare Folkpartiet Malmö
Narcis Spahovic
ersättare Sociala resursnämnden
Gå till toppen