Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tätare Lund ska lösa bostadsbristen

1 200 nya bostäder om året utan att bygga på åkermark eller att parker går förlorade. Det är de rödgrönrosas mål för Lund. Nu föreslår de gemensamt en ny förtätningsstrategi för att nå dit.

På tisdagen lanserade de S, MP, V och FI ett gemensamt förslag till en ny förtätningsstrategi för Lund. Målet är att få fart på bostadsbyggandet.
– Vårt mål är upp mot 1 200 nya bostäder per år de närmaste åren och då är förtätningsstrategin en viktig del, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.
Minst hälften av de nya bostäderna ska skapas genom förtätning i samtliga tätorter i Lunds kommun. Tanken är att skapa utrymme för nya bostäder exempelvis genom att flytta och samla industrier, inreda vindsvåningar, bygga till nya våningar på befintliga hus eller riva och ersätta dem med högre byggnader. Men det handlar också om att använda ytor som redan är obebyggda.
– Vi vill till exempel inventera parkeringsytor, inte för att slopa dem helt men för att minska ner. Det är slöseri med mark om stora ytor står oanvända, säger Ulf Nymark (MP), förste vice ordförande i byggnadsnämnden.
Enligt de rödgrönrosa kommer förtätningen också att leda till bättre utnyttjad kollektivtrafik och förbättrad samhällsservice.
– Förtätning betyder inte trångt, det handlar om att bygga färdigt kvarter och öka servicen, säger Helmut Moser (V).
Matilda Nilsson (FI) betonar att förtätningsstrategin också ska bidra till minskad segregation, med ett uttalat mål om blandade boendeformer i alla områden i kommunens tätorter.
– Det gäller att bygga kostnadseffektivt och trycka på så att hyrorna inte sticker iväg. Vi får inte glömma ungdomarna, alla ska ha möjlighet att få en lägenhet i det område där de trivs.

Ny förtätningsstrategi för Lunds kommun

Förslaget innebär att stadsbyggnadskontoret ges i uppdrag att ta fram en ny förtätningsstrategi "för Lunds kommuns tätorter, med tyngdpunkt på Lunds stad".
De rödgrönrosa hoppas att nya detaljplaner mot bakgrund av strategin ska vara färdiga i slutet av 2016 och de första byggena igång i början av 2017.
Gå till toppen