Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Halfvarsson tar sista sträckan

Sverige satsar på samma kvartett i herrstafetten i Falun-VM som i VM 2013.
Den gången blev det silver. Nu hoppas Sverige på en repris av OS-stafetten förra året.

Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson i nämnd ordning. Den konstellationen såg likadan ut då det blev VM-silver i Val di Fiemme för två år sedan.
Då utmanade Calle Halfvarsson Norges spurtkung Petter Northug på sista sträckan, men fick se sig slagen.
I OS i Sotji förra året var Halfvarsson ur spel. Lars Nelsons inhopp blev ju synnerligen lyckat då han tillsammans med Olsson, Richardsson och Hellner försvarade OS-guldet från 2010. Nu ställs Nelson åt sidan.
TT: Två raka OS-guld — men det är 26 år sedan Sverige tog ett VM-guld i herrstafett. Är det dags nu?
— Det känns så. Nu har tre av de här killarna vunnit två OS-guld, jag tror att de är intresserade av att kröna sina karriärer med ett VM-guld, säger Grip.
— Det är ett bra lag, med fyra åkare som är i bra form.
Calle Halfvarsson har ställt upp i allt hittills i VM och gjorde sin bästa insats i det andra loppet, då han blev sexa i skiathlon. Sedan har det gått lite sämre.
— Vi vet att han har bra kapacitet. Han har haft en stadig, bra form hela säsongen och har haft lite oflyt efter skiathlonloppet, säger Grip.
— Det kommer att gå undan och Calle har kapacitet att åka riktigt fort. Fristilsdamerna körde sina fem kilometer på drygt tio minuter i dag. Herrarna kommer att gå under tjugo minuter på milen.
Väderprognoserna lovar snöfall, kanske ymnigt, vilket tyder på att det kan bli svårt att slita sig loss under herrstafetten.
— Vi tror att det kan bli hängåkning på sista sträckan. Och då är Calle bra att ha med sina spurtkvaliteter, säger Grip.
Det norska stafettlaget består av — i startordning — Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen och Petter Northug. De tre förstnämnda är mästerskapsdebutanter.
— De har mycket erfarenhet och har gått många masstarter. De vet vad som krävs, sade Petter Northug på den norska presskonferensen.
Gå till toppen