Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kronofogden kan köra bort EU-migranterna

Ska de avhysas måste kronofogden kopplas in, trots att marken tillhör Malmö stad. Samtidigt kan en annan lösning vara på gång.

EU-migranternas läger i Pildammsparken.Bild: Peter Frennesson
Det var i förra veckan som Carina Nilsson (S), kommunalråd för socialtjänst, vård och omsorg, här i Sydsvenskan sa att EU-migranterna inte kunde bo kvar i sitt tältläger i parken.
– Det är ohållbart att de bor där, Pildammsparken är ju en del av Malmöbornas vardagsrum, sa hon då.
Hon ville inte tala om att migranterna skulle avhysas, i stället skulle uppsökare från sociala resursförvaltningen få dem att flytta frivilligt, genom dialog.
Det sades inte heller om hur länge dialogen skulle pågå, Malmö ville ta "ett steg i taget", som Carina Nilsson uttryckte det.
Men det är inte enbart hennes fråga, flera kommunala förvaltningar är inblandade. Det finns flera samverkansgrupper där bland annat personer från sociala resursförvaltningen, miljöförvaltningen och gatukontoret ingår.
– Det är en otroligt svår fråga för Malmö, vi kan inte använda våra ordinarie arbetssätt, säger kommunalrådet Karolina Skog (MP), ansvarig för stadsbyggnad och service.
Men inte heller hon anser att migranterna kan bo kvar i parken.
– De är ett nytt inslag i vår vardag, ett inslag som inte har varit så tydligt, så vi prövar oss fram, säger hon.
Hennes grundinställning är att om man ska avvisa måste man också kunna anvisa.
Anvisningsfrågan sliter bland annat Anneli Larsson med. Hon är sociala resursförvaltningens högsta chef med titel direktör.
På sociala resursnämndens sammanträde om några veckor kommer politikerna att få ta ställning till en handlingsplan som tjänstemännen har tagit fram. I den ingår, bland annat, ett förslag om att inrätta ett härbärge för migranterna.
– Om politikerna säger ja kommer vi att äska pengar för att kunna öppna ett härbärge. Det måste finnas något annat att erbjuda än parken, säger hon.
Men ett härbärge för omkring 20 personer är inget som bara finns där.
– Vi önskar det så fort som möjligt men det kan ta några månader. Det handlar ju om att få fram lokaler för övernattning och sådana lokaler är det brist på, säger hon.
Ingen kan i dag svara på hur många EU-migranter det finns i Malmö. En uppskattning är att det finns från 100 personer till många, många fler.
– Det vi vet är att de har ökat i Malmö relativt snabbt, säger Anneli Larsson.
Det finns två större läger, i Pildammsparken och så det vid Industrigatan-Nobelvägen.
– Men det finns några till, små boplatser som den på Singelgatan. Där äger Trafikverket marken och så finns det enstaka tält på andra platser, säger hon.
Inte heller den borgerliga oppositionen tycker att Pildammsparken är ett fungerande boendealternativ.
Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) hänvisar till den lokala ordningsstadgan som säger att man inte kan tälta utanför markerade platser.
– Jag tycker inte vi ska ha tältläger eller kåkstäder i Malmös parker men det är dåligt att inget har hänt, det visar på ett svagt rödgrönt ledarskap för Malmö stad, säger han.
Ewa Bertz (FP) tycker att Malmö skulle kunna erbjuda övernattning i kommunens valstugor och de stugor som används vid julmarknaden, i likhet med vad Hässleholms kommun gör fram till den 31 mars.
Om inte EU-migranterna kan eller vill flytta återstår avvisning. En inte helt lätt fråga.
– Man kan inte säga att de har besittningsrätt men de har varit där så länge så jag bedömer att det krävs en handräckning av kronofogden, säger John Jörgensen, jurist hos Malmöpolisen.
Det blir i så fall Malmö stad som via gatukontoret får be om denna handräckning.
– I princip kan man be personerna lämna men deras grejer måste också tas om hand så det får nog ske samtidigt, säger han.
Är då Malmöpolisen beredd på att avhysa människorna från parken?
– Jag svarar på det rent juridiska, den frågan får de operativa cheferna svara på, säger John Jörgensen.
Gå till toppen