Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: Ljuset på okända med makt

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det händer saker under ytan i svensk politik.
Forskning pågår om makt utan mandat.Bild: Tomas Oneborg
Att partiernas medlemstal krymper och att de har svårare att rekrytera till politiska förtroendeuppdrag i kommuner och landsting vet vi. Liksom att antalet politiska förtroendeuppdrag har blivit betydligt färre samtidigt som antalet kommunalråd har ökat.
Färre fritidspolitiker och fler folkvalda proffs styr i kommuner och landsting.
Men partiernas svårigheter till trots så lever det politiska intresset och tar sig nya former. Unga och intresserade väljer att jobba med politik, istället för att ta den traditionella partivägen.
I ett forskningsprojekt riktar statsvetaren Bo Rothstein, sociologen Stefan Svallfors och socialantropologen Christina Garsten sökarljuset mot dem som påverkar politiken utan att vara vare sig förtroendevalda eller tjänstemän i traditionell mening. Resultatet redovisas i boken Makt utan mandat – De policyprofessionella i svensk politik, som kommer ut i april.
I senaste numret av magasinet Arena skriver forskarna om hur de kartlagt karriärerna hos omkring 1 500 personer med jobb som talskrivare, politiskt sakkunniga, politiska sekreterare, välfärdsutredare och konsulter på PR-byråer och djupintervjuat ett 70-tal. Det är personer de menar befinner sig i en zon mellan väljarna och de förtroendevalda och vars inflytande ökar.
Forskarna skriver: "Det finns ingen brist på politiskt engagerade personer i politiken. Men det är inte längre säkert att de är politiker." Tvärtom tycker dessa proffs ofta att politikernas arbete är för utsatt och fyrkantigt.
Är då denna grupp en fara för demokratin?
Svaret är ja om en maktförskjutning sker i det fördolda, utan att uppmärksammas och utan att granskas. Alla med makt ska kunna granskas, det är en förutsättning för en fungerande demokrati. Och ett av de största hoten är ointresse – om allt färre bryr sig är det verkligen fara å färde.
Gå till toppen