Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nilssons spurt gav nytt VM-silver

Norge vann överlägset och Finland tog brons.

Stina Nilsson är på god väg att döpas om till "Silver-Stina" efter ännu en suverän finish inför hemmapubliken på Lugnet. 21-åringen låg i ryggen på Finlands Krista Pärmäkoski (fd Lähteenmäki) under hela slutsträckan, innan attacken kom i sista nedförsbacken in mot stadion.
Sedan såg vägen mot mållinjen och ett svenskt VM-silver bakom Norge ganska enkel ut. Få om ens några åkare kan matcha Nilsson i en spurt.
— Man kan aldrig vara säker. Men jag visste att jag skulle ha en liten växel på slutet att lägga in, säger hon.
— Tre silver på tre starter på ett hemma-VM... Det är väldigt bra utdelning.
När Nilsson gick ut för att avsluta stafetten var kampen om guldet redan avgjord. Charlotte Kalla hade visserligen gjort ännu en sanslöst stark insats på andrasträckan, och jagat ikapp tio sekunder på Therese Johaug. Men Maria Rydqvist hakade ihop med pjäxorna och föll efter bara några hundra meter på tredjesträckan. I samma ögonblick tappade hon möjligheten att hänga på Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
— Allra först kom en katastroftanke: nej, nej, nej... Jag kunde släppa det ganska fort sedan, men det kändes kört att få rygg på Jacobsen efter det.
Jacobsen fortsatte att dryga ut ledningen, och Marit Bjørgen — som ser ut att ha hittat formen igen — kunde defilera hem guldet på slutsträckan. Efteråt var alla överens om att Norge hade varit svårt att rå på den här dagen, oavsett Rydqvists fall.
— Norge var ju det starkaste laget på papperet, och de infriade förväntningarna. Men vi var offensiva, vi också. Bara det lag som vi ställde upp med och den ordningen vi valde visar att vi har mod, säger Charlotte Kalla som gillade att för första gången få åka andrasträckan.
Kalla var 11,5 sekunder efter Johaug när de två giganterna gav sig ut på stafettens mäktigaste duell. I spåren bars svenskan sedan fram av publiken till ännu en smått klassisk Kalla-insats i en stafett. När 27-åringen har både form och vittring kan det gå vansinnigt fort.
— Det var ett inspirerande läge för mig att gå ut och jaga så där. Jag har varit som ett barn på julafton nästan, för att få ge mig ut på en klassisk sträcka. Jag har varit sugen på att åka klassiskt sedan skiathlonloppet, säger hon efter formbeskedet som lovar gott inför lördagens tremil.
Charlotte Kalla var precis som Stina Nilsson jublande glad efter att ha tagit tre medaljer på lika många VM-starter.
Minst lika glada var Sofia Bleckur, 30, och Maria Rydqvist, 31. Två veteraner som nu båda tog sin första mästerskapsmedalj i karriären.
— Jättestort att få uppleva det här. Det känns fantastiskt, det här mästerskapet har varit en riktig glädjeresa, säger Rydqvist.
— Det känns nästan overkligt, säger Bleckur.
Silvret i stafetten var Sveriges sjätte medalj i VM i Falun.

VM i dag

10.00 Nordisk kombination, stor backe, individuell.
13.30 Längd, stafett 4x5 km, damer. Svenska deltagare: Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist, Stina Nilsson.
15.15 Nordisk kombination, 10 km Gundersen, individuell.
17.00 Backhoppning, stor backe, herrar.
Sändningstider tv/radio: SVT1 9.45-11.20, 13.00-15.00, 15.15-17.00. P4: 13.03-15.00.
Gå till toppen