Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svart och vitt i rolig krock

Svarta och vita studenter krockar på college.

Dear White People

USA, 2014. Regi: Justin Simien. Med: Tessa Thompson, Tyler James Williams, Brandon P Bell. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.48.

Tyler James Williams, i mitten, spelar en homosexuell student som dras in i striden mellan vita och svarta på universitetet.Bild: Nonstop Entertainment
Den roliga och rappa collegekomedin "Dear White People", som gjorde succé på Sundancefestivalen i fjor, kretsar kring en skandal på ett fiktivt amerikanskt finuniversitet – ett party där vita studenter bejakar sin "inre neger" med hjälp av Obama-masker, afrofrisyrer och hiphop. Det är frestande att jämföra med kvällen på Hallands Nation i Lund 2011, då studenter uppträdde med svartmålade ansikten och lekte slavhandel, men "Dear White People" utgår från en typiskt amerikansk collegemiljö och rasdebatt som inte riktigt låter sig översättas till svenska förhållanden, även om mycket av filmens diskussion om fördomar och yttrandefrihet är högaktuell även här. Festen i filmen anordnas av universitets humortidning, och är ett satiriskt skämt som slår fel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen