Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det våras för stadsodlingen

På söndag drar stadsodlingen i norra Lund igång för tredje säsongen. Här odlar 250 studenter, barnfamiljer och pensionärer ekologiska grödor tillsammans på två hektar jord. Matresterna går till hönsen.

– Detta är inte en trend – det är en rörelse, säger Lena Ingvad som är projektledare på Lunds kommun.
Sedan 2013 har det odlats ekologiskt på de två hektaren åker vid Solbjer i norra Lund. För att släppas in i kommunens växthus måste man ha gått växthuskursen. Just nu skimrar den gröna vintersalladen genom växthusväggarna och från hönshusen hörs dovt kuttrande.
– Stadsodlarna odlar ofta gemensamt och många gånger ur ett hållbarhetsperspektiv, för att vara delaktiga i den gröna utvecklingen av stan – en tendens vi börjar se bland koloniodlarna också.
Ännu anas en del av fjorårets grödor på området. Jordgubbsrevorna sprider sig under stockar av brysselkål. Här och var väntar en boll, en kvarglömd kratta och några trädgårdsmöbler på mänskligt liv.
Varje år anordnar kommunen workshops i hur man handskas med varmbäddar, gröngödsling och kompostering. Hur skörden ska fördelas ordnar de olika grupperna själva. Det som blir över kastas till de höns som två odlingsgrupper har i området.
– Det är fantastiskt att se engagemanget. Jag är så gammal att jag var med om gröna vågen, men den var mer egoistisk. Det här handlar om vår försörjning och vår miljö.
Varför gör kommunen detta?
– Vi vill lyfta och stödja all typ av odling i stan. Detta är ett klimatprojekt. Man gör ganska avsevärda koldioxidvinster genom att äta närodlat och oförpackat.
Vet du vad odlarna har för motiv?
– En del hoppas på att kunna sänka matkostnaderna och kanske jobba lite mindre. Andra vill ha full koll på vad de äter.

Så odlar du

Vårens odling drar igång på söndag klockan tio i växthuset. Anmäl dig på kommunens hemsida.
För 380 kronor om året får man hundra kvadratmeter att odla på. Många odlare har slagit sig samman och odlar på större ytor.
Alla odlingslotter för 2015 är fullbokade, men man kan anmäla sig om någon lämnar återbud.
I vår hålls bland annat kurser i växthusodling, och ekologisk odling.
Odlingsprojektet är en del av satsningen på Brunnshög, som enligt kommunen ska ligga i framkant i stadsutveckling.
Odla i Lund drivs av kommunen och anordnar även kurser, studiebesök och workshops.
Odlingen på området kommer som längst att vara till 2017.
Gå till toppen