Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jättelopp av Olsson räckte inte

Norge tog guld i herrstafetten före Sverige och Frankrike.

Uppgiften var att försvara OS-guldet från Sotji förra året. Och nykorade världsmästaren Johan Olsson gjorde sitt och bjöd på en ny uppvisning inför ett publikdignande Lugnet. Han gick som sjua ut 20 sekunder efter täten på den andra sträckan. Under sin bejublade klassiska mil hann han föra Sverige till ledning och ge Marcus Hellner lite mer än sex sekunders marginal till Frankrike och — vad viktigare var — 14,1 till Norge och Anders Gløersen.
Olsson var över halvminuten snabbare än Didrik Tønseth och vräkte på i samma enorma tempo som då han svepte hem VM-guldet på 15 kilometer.
— Jag kände att jag hade kontroll. Det var inte "all out", det var det inte, sade Olsson.
— Jag behövde inte gå hela vägen för fullt. Är man i form så klarar man av mycket och när man väl är här så vill man ju göra så mycket man kan.
Olsson fick med sig fransmannen Maurice Manificat under resan. Han var bara sex sekunder långsammare än Olsson och bäddade för det franska bronset. Tønseth maldes sönder av Olssons tempo och släppte sista gången uppför lilla Mördarbacken.
— Manificat gick så bra och hade så bra skidor så jag fick hjälp från början, fick som en språngbräda i början.
Daniel Richardsson gav Olsson en tuff uppgift. Han gjorde ett ryck på första sträckan, men straffades och orkade inte haka på när norrmannen Niklas Dyrhaug satte in sitt ryck.
— Jag fick slita med både skidor och kropp. Johan fick ett ruttet läge att ge sig ut i, sade Richardsson.
— Ett inspirerande läge, tyckte Olsson.
— Det är inte svårt att göra sitt eget lopp, men det är klart att man får med sig folk. Det är bara att strunta i det. Jag försökte hålla koll på Italien också som hade Pellegrino på sista sträckan. Jag kände att jag måste göra en bra sträcka för att säkra medalj.
Marcus Hellner orkade dock inte förvalta försprånget han fick av Olsson. I stället fick han se sig frånåkt både av Norges Anders Gløersen och Frankrikes Robin Duvillard.
— Ingen superform direkt, sade Hellner om sitt lopp.
— Det var tufft. Jag tror Anders och fransosen hade en bra dag också. Jag fick kämpa där ute.
På fjärde sträckan handlade det bara om hur medaljerna skulle fördelas mellan de tre lagen. Adrien Backscheider tilläts leda ett tag, men det blev som väntat en skandinavisk uppgörelse.
Och liksom i VM 2013 förlorade Calle Halfvarsson en spurtduell med Petter Northug.
Två norska attacker svarade Halfvarsson på. Men inne i hästskon på stadion var övermakten för stor.
— Jag trodde Petter skulle sticka tidigare, men han ville väl ha mig först in på stadion, sade Halfvarsson.
— Jag ville ha energi inför hästskon och upploppet. Man han är lite för bra. Känslan är att man förlorar ett guld.
Gå till toppen