Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lärarna ska få extra stöd

Många lärare kan behöva extra stöd. Det menar Lunds skolpolitiker som nu ska besöka Lunds gymnasieskolor för att identifiera stressrelaterade problem.

Fyra av fem Lundalärare upplever stress på grund av jobbet, visar Lärarnas riksförbunds senaste enkät. Resultatet är bekymmersamt tycker politikerna i Lunds utbildningsnämnd.
– Vi vill lyssna och etablera en dialog med lärarna, säger Anders Ebbesson (MP), ordförande i utbildningsnämnden.
Redan nu på måndag får Internationella skolan besök av sex politiker och längre fram i vår står Vipan och Polhemsskolan på tur. En viktig fråga som kommer att tas upp är stödet till lärarna. Många har jobbat länge och självständigt och är på så vis utsatta, menar Anders Ebbesson.
– Även lärare kan ha särskilda behov. Därför är det viktigt att dessa lärare får stöd, både av sin rektor och kollegor, säger han.
Kan lärarnas administration förenklas? I vilken utsträckning är skolornas trångboddhet en stressfaktor? Är elevpengen tillräcklig? Det är ytterligare några frågor som politikerna vill ha svar på.
– Vi identifierar utmaningar som kan kräva resurstillskott. Mycket är nationellt reglerat men det finns frågor där man kommunalt kan stötta upp och tillskjuta resurser via kommunfullmäktige, säger Anders Ebbesson.
Hur eleverna mår påverkar också lärare och därför vill politikerna även träffa elever för att höra hur de upplever exempelvis betygshetsen.
–  Kanske ska vi satsa mer på avkopplande aktiviteter i skolan som fysisk aktivitet eller kultur. Vi vill göra en analys och utifrån den hitta förslag till åtgärder, säger Anders Ebbesson.
Många lärare vill att politiker ska lämna skolan i fred. Finns det risk att ni uppfattas som klåfingriga?
– De är proffsen och vi går inte in i klassrummen. Men vi vill komma närmare verksamheten.
Gå till toppen