Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tältande norrmän höjer VM-stämningen

VM i Falun har fått en oväntad attraktion.
Norrmännen som bor i tält, badar i tunnor samt sjunger och dansar.
Allt detta sker inom ett avspärrat område intill VM-arenan, samtidigt som svenskarna står häpet utanför och tittar på.

Det är som att norrmännen inte begriper att det är vinter. Plötsligt hoppar en glad norsk kille ur sitt tält, springer halvnaken över området och hoppar i en badtunna. Hans landsmän ler och tar det med ro. De har ju så många norska framgångar att fira.
Välkommen till skid-VM i Falun.
Terje Gjöseter, 53, som är säljdirektör för ett stort norskt bolag i Oslo, bestämde sig för att ta med kollegorna till VM i Falun. Han ville att gruppen skulle bo billigt och nära VM-arenan. Det blev tält i campingen för nästan 4 000 kronor för två nätter — inklusive mat.
Hans kollegor, där de flesta passerat 50-strecket, ser skeptiska ut när de första gången kliver in i sina tält som består av sex resesängar och en minimal värmekamin. En person i gänget skakar på huvudet, andra ler, samtidigt som Terje Gjösäter skrattar och säger:
— Jag kallar detta för teambuilding. Huvudsaken är ju att Norge tar guld och att vi har roligt. Inte hur vi bor.
Frödis Jensen, från Oslo, passerar förbi. Hon har redan tältat en natt:
— Det går bra att bo i tält. Man fryser bara om nosen.
Några medelålders damer, som kallar sig för â?Trummetrollen från Bodöâ?, kränger på sig sina trummor och marscherar till backstadion. De är klädda i typiska norska kläder och njuter av livet i Falun
— Vi norrmän är ju bra på allt. Både i "langrenn" och "hopprenn". Det är helt otroligt, säger de belåtet.
Samtidigt pågår förberedelserna inför nattlivet i ett jättetält som fungerar som både reception, matsal och dansbana. Där finns en egen musikgrupp och framåt småtimmarna blir stämningen på topp med både dans och sång.
Finn Audun Dahl, som är en av männen bakom campingen, berättar om initiativet:
— Den här möjligheten till nära boende och skoj på kvällarna är lika viktigt som att se själva tävlingarna. Vi har haft den här campingen på varje VM sedan Oslo 2011 och kommer att köra även i Lahtis 2017.
Det är 200 norrmän i tre omgångar, sammanlagt 600 personer, som tältar på den här campingen.
Totalt har cirka 50 000 biljetter sålts till norska fans, som kommer till stadion på tävlingarna, men efteråt reser de tillbaka till boenden på olika platser i Dalarna.
Därför regerar svenskarna fortfarande i Faluns centrum och även i Rättvik, trots att den orten blivit en officiellt Camp Norway.
Gå till toppen