Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett laddat strukturpusslande

Molekyl Gallery, Malmö, t o m 7/3.

Maria Norrman, ”Burden of knowledge”.Bild: Foto Lasse Sauna aho
Är det typiskt manligt att samla?
Det frågar jag mig inför fotot av en herre, som knappt själv ryms i rummet av bokstaplar. Någon ordning är svår att upptäcka och allt verkar rasa när som helst.
Maria Norrman har med ett klick fångat både stoltheten hos den som samlat på sig många ting av samma sort och sakernas stora makt över honom själv.
Vad säger det om Honom?
Motfråga: finns det något kvinnligt sätt att samla?
Nästan trotsigt kontrar Norrman med ett vackert mönster av pärlor från gamla halsband. Och en vägg, där hon systematiskt monterat p-pillerkartor.
Det finns en motsättning till boksamlaren, som stolt mäter höjden på travarna inför betraktarens förundrade blick. Pärlmönstret däremot och i ännu högre grad p-pillren har något slutet och privat över sig.
Manligt, kvinnligt, Norrman antyder hur tingen används olika, framträder som delar av mönster. På sitt lågmälda sätt lägger hon pussel med vardagens könsstrukturer och förväntningar. Konturerna av olika roller skymtar fram. Konstens processer är mer än det material som används.
Det är smart gjort. Enda invändningen är det äldsta fotot, ”Read my lips”, som alldeles för tydligt talar om kroppen. Ett attraktivt konstverk, men på den här utställningen klarar böcker, pärlor, resistorer och läkemedelsförpackningar själva av att visualisera vardagens strukturer.
Det behövs inga förtydligande tillägg.
Med sina nya verk har Maria Norrman gjort en tät och laddad utställning.
Gå till toppen