Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalla kom tillbaka och tog brons

Norges Therese Johaug överlägsen vinnare i damernas tremil.

Therese Johaug stod i en suverän klass för sig på Lugnet. Bakom henne utspelades dramatik på tung nivå med Charlotte Kalla i huvudrollen. Drygt halvvägs blev det tvärstopp för Kalla andra gången uppför Mördarbacken.
På något outgrundligt sätt lyckades hon inte bara återhämta sig, utan även inleda en jakt som slutade med ännu en VM-medalj.
Johaug vann med nästan minuten före Marit Bjørgen, som kom tillbaka starkt efter att ha haft dåliga skidor första halvan — och drygt 1,5 minut efter Johaug säkrade Kalla bronset med 24 sekunders marginal till finländskan Kerttu Niskanen.
— Jag vet med mig att det kan vara en berg-och-dalbana, det kommer svackor. Det är bara att fortsätta bita i, sade Kalla.
Några Sotji-tankar, då hon föll som en sten efter en mil på OS-tremilen och slutade 34:a, fick hon inte.
— Nä, sånt får man inte tänka på. Det blir inget bra.
— Jag har varit med om liknande svackor tidigare. Men jag har inte kunnat vända en tremil på det här sättet tidigare.
I den lilla klungan bakom norskorna tog Kalla återigen kommandot. Utmärkt glid hjälpte henne att få en lucka på stadion inför det sista femkilometersvarvet.
— Då såg jag min chans att köra.
Att Kalla dessutom råkade ut för två fall stoppade inte hennes färd mot bronset. Kallas guld på favoritdistansen 10 kilometer fritt värderar hon förstås högst i VM. Men bronset blev en skön punkt på hennes medaljrika VM.
— Det var väldigt skönt att komma in på upploppet och känna att jag bärgat min fjärde medalj. Det var inte samma alerta ben som tidigare i VM, det här bronset värderar jag högt.
— Fyra medaljer hade jag inte riktigt trott på. Den här säsongen har varit lite upp och ner. Jag har verkligen fått ut max på alla fyra lopp som jag har gått. Det ger ett gott självförtroende för framtiden. Och vändningen som jag lyckas med i dag, det visar på mental styrka.
Sofia Bleckur har efter flera tunga och skadefyllda år fått visa klassen inför hemmapubliken. Den 30-åriga Mora-åkaren var länge med i kampen om den sista medaljen och slutade femma, dryga halvminuten bakom Kalla.
— VM har överträffat alla förväntningar. Det är så skönt att äntligen ha fått ett år då allting har fungerat och få resultat för det också.
Anna Haag åkte in på 14:e plats i sitt enda VM-lopp efter förkylningen.
— Placeringen var inte det jag drömt om men jag är jätteglad att ha fått stå på startlinjen i VM, sade hon.
Emma Wikén var med hela VM-resan, men det blev inte den färd 25-åringen från Åsarna hoppats på. Efter placeringarna 16 och 19 och stafettpetning blev det 25:e plats på lördagen.
— Jag hade inte huvudet med mig. Men jag har aldrig klivit av en tävling och då hade det känts väldigt tråkigt att göra det första gången på hemma-VM, sade hon.
Gå till toppen