Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anja Gatu: Kallas vändning förde in henne i historisk kvartett

Hon gick ut för guld, men när Charlotte Kalla gick över mållinjen som bronsmedaljör fanns inte ett spår av besvikelse i hennes ansikte. Hon hade inte vunnit över suveräna Therese Johaug och starka Marit Bjørgen, men hon besegrade sig själv.
Matchen mot motståndarna förlorade hon tidigt. Therese Johaug visade direkt vilket tempo hon tänkte köra det i, och det var ingen som mäktade hänga på. Marit Bjørgen har blandat och gett det här världsmästerskapet, men fick ordning på sitt lopp efter första milen. Och när de två norskorna åker som de gjorde den här lördagen finns inte mycket att sätta emot.
Nej, den viktigaste matchen gick Charlotte Kalla mot sig själv. För efter att ha gjort två riktigt bra klassiska lopp i skiathlonen och stafetten – där hon faktiskt åkte sin klassiska sträcka snabbare än Therese Johaug – såg hon plötsligt fruktansvärt sliten ut när halva tremilen var avklarad.
Jag vet inte vad Charlotte Kalla tänkte där och då, men mina egna tankar vandrade till tremilen på OS för ett år sedan. Då Charlotte Kalla rasade genom startfältet, aldrig orkade hänga på toppen utan gick i mål tvärförbannad som 34:e åkare. Det blev den stora plumpen det mästerskapet. Men mycket har hänt på ett år. Kalla har fortfarande inte kraften att sätta emot tillräckligt mot Johaug och Bjørgen på en så lång distans, men nuförtiden har hon fin teknik att falla tillbaka på och hon har sitt huvud, sin enorma vinnarskalle som lyckas plocka fram krafter någonstans ifrån, krafter som inte borde finnas när en och en halv mil återstår och kroppen ser så stum ut.
Hon förlorade mot norskorna, men vann mot mjölksyran. Därmed har hon tagit medalj i varje lopp hon ställt upp i vilket för in henne i en legendarisk kvartett. Gunde Svan, Thomas Wassberg, Sixten Jernberg och Charlotte Kalla. Det de har gemensamt är att de är de enda svenskar som tagit fyra medaljer vid ett och samma mästerskap. Senast det hände var i Val di Fiemme 1991 då Gunde Svan tog tre silver och ett guld. 24 år sedan. Det ger perspektiv på Charlotte Kallas insats.
Hon kom till Falun utan att någonsin ha tagit en individuell VM-medalj men med storaa förväntningar på sig, och åker hem som en av de fyra största svenska skidåkarna någonsin. En enormt imponerande insats.
Gå till toppen