Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vackert som varar

Läppstift som håller för hångel, bryn med bindningstid och nagellack som måste slipas bort. Permanent är det nya modeordet i skönhetsbranschen. Men är vi redo att binda oss vid förändringarna?

 
Foreverstrong. Ultra long lasting. Everlasting. Stay all day.
Löftena om beständighet hägrar överallt i sminkhyllorna. Nagellacken, hårborttagningsredskapen och mascarorna lovar saker, flirtar, glittrar.
Första tanken, med en silvrig förpackning i handen: i obeslutsamma Tinder-tider, när det med hjälp av dejtingappar på telefonen går att ha tio olika flörtar på gång samtidigt i fickan, finns det åtminstone läppstift som inte är rädda för att binda sig.
Andra tanken: men det där nagellacket lär väl knappast verkligen kunna hålla en vecka? Såvida jag inte tillbringar dagarna stillaliggandes i ett vadderat rum.
Maria Ahlgren, journalist och skönhetsredaktör för Elle.se, har under många år konfronterat skönhetsföretagens löften och krämer genom att test-smeta dem på sin egen hud. Produkterna med hållbarhetsambitioner har inte undgått henne.
– "Long-lasting" är verkligen ett nyckelord i marknadsföringen idag. Konsumenterna har begränsad tid för skönhetsfix men vill ändå vara på tipptopp. Just argumentet att slippa behöva fräscha upp sminket är populärt.
Att bli rödhårig, bambiögd, småbröstad, en annan person eller bara någon med färre porer och lite mer markerad underläpp. Skönhetsbranschen är i grunden fokuserad på att tillgodose – och förstås uppmuntra! – folks förändringsbehov och vet att upprätthållandet av den nya looken inte sällan innebär en hel ansträngning, och tid. Exakt hur många minuter som dagligen läggs på att smeta BB-kräm är såklart individuellt men för många är engagemanget med smink, tops, borstar och rakhyvlar en självklar del av rutinerna. Till dem vänder sig skönhetsföretagen nu till, med sina beständighetsskrytande produkter och tekniker. Frågan är om det här är en revolutionerande lösning på sisyfossminkandet eller bara ännu en strategi för att få konsumenterna att köpa fler produkter.
 
Bild: Jenny Rydqvist
 
Det finns hur som helst mycket tid att spara, verkar det som. Nya nagellackstekniker får färgen att hålla i veckor istället för dagar. Som ett alternativ till lösögonfransar som trillar av efter en kväll finns numera fransförlängning som varar, inte för alltid, men i alla fall över en månad.
Maria Ahlgren nämner så kallade "24-timmars-foundations", täckkrämer som inte behöver fyllas på under dagen, som exempel på en annan aktuell innovation.
– Teknologierna har utvecklats enormt. Tidigare var till exempel "longlasting foundations" tunga och uttorkande, nu är de lätta. Fast att de håller 24 timmar, nja... 12 kanske!
 
Bild: Jenny Rydqvist
 
Människan tacklar sin besvikelse över att inte ha fötts naturligt med naglar i pastellnyanser på flera olika sätt. Allt fler nagelsalonger erbjuder numera så kallade "semipermanenta" manikyrer med UV-ljusfixerat gelnagellack som låter färgen sitta runt tre veckor. Etiketten semipermanent är för övrigt talande för tidens tendenser inom skönhetsvård, där det finns många alternativ för den som vill göra en relativt långvarig förändring, men som kanske inte är redo att svära "tills döden skiljer oss åt" till sina nya läppar.
Stina Auer är specialiserad inom medicinska injektioner och arbetar på Akademikliniken. På hennes klinik är det ingrepp med mest långvarigt resultat en injektion mot ihålighet under ögonen. För andra behandlingar, som rynkbehandling med botox, måste kunderna komma tillbaka flera gånger, redan efter ett par månader, för att resultatet ska hålla.
Tror du faktumet att ingreppen inte är permanenta gör att fler att vågar?
– Både och. De flesta patienter vill att resultatet ska hålla så länge som möjligt för att de känner sig snyggare, piggare och lite yngre. Efter många gångers injektioner på samma ställe kan man nästintill se ett semipermanent resultat. Dock tror jag att det för en förstagångspatient finns en trygghet i att ingreppen inte varar för evigt utan för några månader, om man mot förväntningarna inte skulle vara nöjd.
 
Bild: Jenny Rydqvist
 
Själv gör hon botox i pannan var tredje månad och har precis börjat med en fuktbehandling bredvid munnen.
– Förut fyllde jag mina läppar, men det har jag inte gjort på länge då jag numera har ett kvarvarande resultat av lite mer plut där.
Att förändra sitt utseende permanent är inget nytt. Förr snörade folk på sig korsetter så hårt att revbenen gav med sig till en ny midja. Idag finns det få begränsningar för vilken silhuett vi hypotetiskt skulle kunna stöpa om våra kroppar och näsor till, men även utanför den plastikkirurgiska världen förekommer alltså permanens, i olika grader, som ett mål eller åtminstone en marknadsföringsmorot.
Den sparade tiden som produkterna lovar: det kan röra sig om timmar, dagar eller längre än så.
På förpackningen till serumet som får ögonfransarna att växa, och som potentiellt skulle kunna dra ner avsevärt på antalet behövda svep mascara, står det däremot inte vad man ska göra med all tid man tjänar. Det är väl det vanliga: lägga pussel eller rädda världen.
Maria Ahlgren, som gillar att använda semipermanent nagellack till exempel när hon är ute och reser men som har haft dåliga erfarenheter med fransförlängning, är kluven till om det verkligen alltid är tidseffektivt med de olika lösningarna.
– Till exempel gellack blir ju fantastiskt snyggt och det håller i veckor, men sedan måste man ta sig till en salong för att ta bort det, alternativt packa in naglarna i folie och aceton hemma. Lite meckigt. För mig, som saknar tålamod, har det många gånger slutat i att jag river av lacket och förstör stackars nageln, skriver hon.
Om man sedan man var 14 redan har borstat mascara på fransarna, säg, 5000 gånger, kan det kanske vara skönt för handleden att prova en ögonfransförlängning eller -färgning som kan dra ner på frekvensen något. Alla mer eller mindre varaktiga utseendeförändringar är däremot inte lika självklara att estetiskt binda sig till. En look som känns helt rätt i år kanske inte gör det några säsonger senare. Precis som mode präglas skönhetsvärlden av tillfälliga trender. Det finns alltid en överhängande risk att tröttna på ett permanent hårfärgsbyte innan håret hunnit växa ut.
 
Maria Ahlgren
 
Har du investerat i en förändring som du sedan ångrat?
Maria Ahlgren:
– Övernoppning av bryn och svanktatuering är mina sämsta tidsinvesteringar någonsin...
 
Stina AuerBild: Picasa
 
Stina Auer:
– Jag testade att tatuera in en linje vid läpparna när jag var 21 år, det var inte fint. Lyckligtvis försvann det efter två år. Jag testade också hårextensions för flera år sedan, mitt värsta misstag. Långa lösnaglar är inte heller my cup of tea.
För den som inte alls är redo att binda sig vid en ny hårfärg, för den som kvickt vill kunna växla mellan sina ögonfärgspersonor är det tur att det parallellt med de allt mer långsiktiga utseendeförändringar även introduceras allt fler effektfulla snabbfixar.
– Jag har en supertjusig "clip on lugg" från brittiska Hersheson, skriver Maria Ahlgren. Det tar tre sekunder och vips har man en Pulp Fiction-lugg. Bästa makeovern. Jag har även en lyxperuk från Japan, men vågar aldrig använda den i Sverige!
– Hårmakeup som bara varar en eller några tvättar är också skoj men snyggast på ljusa hår. Jag är lite för mörk – och gammal!
Även om ordet "permanent" i skönhetsbranschen alltså används både frikostigt och flexibelt, till exempel i nagelsalonger där det ofta får vara synonymt med "några veckor", händer det också att det är allvarligt menat.
 
Viola Holmgren
 
Viola Holmgren, som skriver skönhetsbloggen "Killer Colours" på Rodeo, och använder sig själv som försökskanin när hon i tjänsten testar sig genom nya skönhetstrender, har några kroppsliga dekorationer som inte går att torka bort med en bomullsrondell när kvällen är slut:
– Tatueringarna är det bästa sminket jag har. De är aldrig i vägen och de ser framför allt ut precis som jag vill ha dem. Ögonbryn, läpplinjer eller ögonsmink hade jag aldrig vilja tatuera in permanent, för mig hade det känts klaustrofobiskt att inte kunna förändra efter önskan eller att gå utan de dagar jag vill slippa. Det handlar om en samhällspress på ett annat sätt än mina färgglada kroppstatueringar gör.
En fråga: Vilken av ens regelbundna skönhetsfixar skulle man skulle välja att göra permanent om möjligheten fanns?
Maria Ahlgren tvekar inte: brynen. I nuläget åker hon över sundet till Köpenhamn varje gång hon ska färga och forma dem som hon vill ha dem.
– De ser maffigare ut i ungefär en vecka innan färgen börjar klinga av. Om det ändå vore permanent. Det finns ju en teknik där man limmar på hår, men det håller inte så länge. Om jag kunde få ha jämntjocka, mörka bryn varje dag kunde jag dö lycklig!
Viola Holmberg gillar att ha flexibilitet i sina skönhetsrutiner. Hon är förtjust i de hemmamålade naglarna:
– De kan fixas dagen innan om det behövs, vilket inte fungerar med makeup, och skapar ett kul statement oavsett hur mycket eller lite jag orkar anstränga mig i övrigt. Ett otvättat hår i knut och osminkat ansikte är fantastiskt till perfekta manikyrerade naglar. En annan favorit är läppstiftet och ögonbrynen, de går att variera i oändlighet och ger ansiktet helt olika uttryck med väldigt subtila medel.
Censur av personligt komplex eller färgsprakande clownlek. Det är uppenbart att skönhetsfix kan vara väldigt olika saker beroende på vem du frågar.
– Det finns ju olika konsumenttyper. Den som vill förstärka det naturliga, och den som vill förändra, skriver Maria Ahlgren.
För en person kan smink och fix vara ett kuvande, ett onödigt ont. För någon annan: en kreativ och njutningsfull hobby. För den som föredrar förfesten i badrummet, omringad av ögonskuggsnyanser, över själva festen, behöver skönhetsrutinerna inte nödvändigtvis handla om att vinna tid.
Maria Ahlgren varierar gärna nagelnyans ofta, matchar med kläder och humör.
– Jag målar jämnt naglarna hemma i skrivarlyan. Det finns inget bättre bot mot skrivkramp än en manikyrpaus. Det är otroligt terapeutiskt. En ritual bara att välja färg.

Maria Ahlgren

Journalist, skönhetsredaktör för Elle.se och ibland copywriter inom mode och skönhet.
Tips på snabbfixar:
Löslugg eller peruk.
Nagellack och kanske en -festlig nageldekal.
Rött läppstift, gärna MAC Lady Danger.
Tips på långsiktiga fixar:
Semipermanent nagellack inför resor.
Restylane Skinboosters, en behandling som går ut på att spruta in ren fukt (hyaluronsyra).
Ögonbrynsvaxing och färg som håller ungefär tre veckor.
Överkurs: färgning och semi-permanent böjning av fransarna på sommaren.

Stina Auer

Stina Auer är specialiserad inom medicinska injektioner och arbetar på Akademikliniken. Hon driver också en privat livsstilsblogg.

Om semipermanent-nagellack:

”Jag har testat semipermanenta lack som gellack och gör det gärna på tårna till en semester. Men jag tycker om att byta färg och har faktiskt inte tid, eller prioriterar inte att ta mig till en nagelsalong en till två gånger per månad för att fixa mina naglar. Den tiden ger jag hellre till mina barn.”

Viola Holmgren

Skönhetsbloggat sedan 2008, på olika portaler och för olika magasin. Skriver just nu bloggen ”Killer Colours” för Rodeo.

Om sin inställning till skönhet och smink:

”Komplex matas vi fulla av som det är så jag gör mitt bästa för att flytta fokus från dos and don’ts till friheten i att tycka om vad du vill, oavsett vad månadens inne-ute-barometer försöker mata dig med. Dina skönhetsvanor är lika personliga som dina smaklökar, och så ska det förbli.”

Gå till toppen