Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dyr elhindrardatacenter

Apples miljardinvestering i Danmark skakar om Sveriges gryende datacentersektor.
– Nu behöver vi ett snabbt besked från regeringen om elskatten, säger Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg.

Det jublades i Danmark i veckan (se artikel härintill). Världens mest vinstrika företag, Apple, investerar svindlande åtta miljarder kronor i ett nytt datacenter i den lilla byn Foulum utanför Viborg på Jylland.
Men på statliga Business Sweden, som aktivt arbetar för att locka hit just denna typ av storskaliga investeringar, var reaktionen närmast den motsatta: besvikelse.
– Apple är onekligen ett av de konton vi velat ha hit till Sverige, och vi har haft löpande kontakt med dem. Men för stora bolag är ekonomin styrande, och då kan vi inte konkurrera, säger Tomas Sokolnicki, som arbetar med investeringar i IKT-sektorn (informations- och kommunikationsteknologi) för Business Sweden.
Etablering av datacenter är en växande bransch. Och Norden är ett attraktivt alternativ, när byggplats ska väljas ut. Men konkurrensen är hård - och inte allt på lika villkor, menar Tomas Sokolnicki.
– Vi är inte konkurrensneutrala i Norden. I Finland och Danmark betalar bolagen 0,5 respektive 8 öre i elskatt per kilowattimme el. I Sverige är skatten 19 öre.
Datahallar med tusentals servrar kräver stora mängder elkraft. Apples datacentrum i Viborg kommer till exempel att dra mer elektricitet än hela Viborgs kommun med cirka 36 000 invånare.
– Elkostnaden är 40-60 procent för driften av datacentrum, berättar Tomas Sokolnicki.
Sverige fick en flygande start på datalagringsboomen när Facebook 2011 valde att placera sitt första stora datacenter i Luleå. Sedan dess har Norrbotten har satsat hårt på att etablera sig som en idealisk plats för datacentrum med svalt klimat (minskar behovet av kylning), miljövänlig el (från vattenkraft) och gott om plats.
Men skatten på el gör Sverige dyrt - och kan leda till att Sverige går miste om investeringar. Därför har Norrland lobbat hårt för en sänkning av energiskatten för branschen - först hos regeringen Reinfeldt, nu hos regeringen Löfvén.
En pådrivande kraft har landshövdingen i Norrbotten, och tidigare S-ministern, Sven-Erik Österberg varit.
– Apples beslut visar ju återigen att priset på energi är den stora faktorn för var investeringarna görs. Ska vi få till det kluster kring datacenter-teknik som vi vill skapa här i Norrbotten, behövs det ett besked från regeringen.
Resultatet så här långt är en utredning, som ska presenteras i oktober. Och innan dess lär inget hända.
Så sent som 4 februari fick finansminister Magdalena Andersson (S) en fråga i riksdagen om hur regeringen ställer sig till en skattesänkning.
Svaret blev då att "utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 9 oktober 2015. Jag vill inte föregripa utredningens arbete."
Sven-Erik Österberg menar att sänkt skatt för datalagringsföretagen inte behöver vara något större problem. Detta då en stor del av energin styrs om från pappersindustrin, vars energibehov minskar.
Och som basindustri har pappersindustrin redan beviljats lägsta energiskatt, 0,5 öre.
– Det gör att skatteintäkterna totalt borde ligga kvar på någorlunda samma nivå, säger landshövdingen.

Elpris, miljövänlighet och säkerhet avgör

Priset på elektricitet är en avgörande faktor när företag väljer plats för sina datacenter.
I norra Sverige ligger skatten för denna sektor 19 öre per kilowattimme (i resten av landet är den 29 öre). I Finland och Danmark har skatten sänkts till 0,5 respektive 8 öre.
En utredning som ska se över beskattningen pågår och ska vara klar i oktober.
Flera strategiskt viktiga industrier i Sverige, som järnverk och pappersindustri, betalar redan bara 0,5 öre per kilowattimme el.
Gå till toppen