Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dyrt låta friska ligga kvar på sjukhusen

De skånska kommunerna betalade förra året 14 miljoner kronor till regionen för utskrivningsklara patienter.

Av Skånes 33 kommuner tog 20 hem sina patienter för sent från sjukhusen förra året. Kommunerna kunde inte erbjuda plats i boende eller ge hjälp i hemmen inom fem vardagar. Därmed blev de skyldiga att betala Region Skåne för varje vårddygn därefter, enligt betalningsansvarslagen.
Prislappen sätts nationellt till 4 513 kronor per dygn, oavsett var patienten har vårdats. Men en vårdplats kostar egentligen mer, mellan 3 000 och 6 000 kronor.
2014 fick Helsingborgs stad betala mest till regionen, nästan 3,7 miljoner. Sammanlagt väntade 180 patienter för länge på att få åka hem från Helsingborgs lasarett, i totalt 650 dagar.
Betydligt större Malmö betalade 2,5 miljoner kronor och Lund cirka 1,2 miljoner kronor.
– Förra sommaren var tuff. Just nu har vi full kontroll men man vet inte när topparna kommer igen, säger Maria Nilsson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.
Hon menar att nya korttidsplatser som är på gång och fortsatt dialog med sjukvården kommer att förbättra läget.
– Det pågår ett arbete och vi gör vad vi ska, men det finns mer att önska från Region Skåne. Bland annat med kallelser till vårdplaneringar som ställs in när våra handläggare har förberett sig.
Om Helsingborgs stad har kontroll, innebär det lägre summa till regionen under 2015?
– Det kan jag inte säga, det går upp och ned hela tiden. Man vet inte vad som händer om en månad. Men min ingång är att vi måste lösa situationen och patienten eller snarare medborgaren ska vara i centrum.
– Ibland springer verkligheten ifatt en snabbare än man trott, säger Maria Nilsson.
Läkarförbundet driver på för att kommunerna ska betala vad det kostar att inte ta hem patienter i tid.
– De måste ha viss tid för planering för att kunna förbereda ordentligt. Men betalningsansvaret träder in för sent. Det finns för lite incitament att vara snabb med att ta hem patienter. Summan motsvarar inte alls vad en vårdplats kostar, säger Karin Båtelson, vice ordförande för läkarförbundet och ordförande för Sjukhusläkarna.
Samtidigt anser hon att landstingen måste öka antalet vårdplatser, och sluta skicka hem patienter på grund av överbeläggningar.
– Nu skriver vi ut för fort och mycket av vår arbetstid går till att få patienter in och ut. Hade vi haft kvar patienterna en dag till hade de kanske blivit bättre. Det har visat sig bli en väldigt ineffektiv vård.
Situationen med en stor grupp äldre multisjuka på överbelagda akutsjukhus är patientosäker, menar hon.
– De här patienterna behöver omsorg, stimulans, träning och rätt miljö. Det kan de absolut inte få inom akutsjukvården. De blir mycket sämre av att ligga kvar i onödan. Det är helt förkastligt.
En statlig utredning pågår om kommunernas ansvar för utskrivningsklara patienter. Ett förslag är att korta tiden och låta kommunerna betala efter tre dagar, istället för fem när patienten blivit färdigbehandlad.
Detta hoppas även Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund med Helsingborgs lasarett på.
– Om det blir tre dagar istället så tror man att gruppen kvarliggande patienter skulle halveras, säger han.

Över 2 000 patienter väntade för länge på sjukhusen

HD–Sydsvenskan har granskat hur många utskrivningsklara patienter som ligger på Skånes universitetssjukhus och Helsingborgs lasarett.
I fjol var det mer än 2 000 patienter som låg kvar för länge - mer än fem dagar - efter att de blivit färdigbehandlade.
Malmö, Lund, Helsingborg och Eslöv hade flest liggande länge.
Gå till toppen