Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olsson fick avsluta med VM-brons

Johan Olsson fick usla förutsättningar i sitt avsked på VM-femmilen.
Svensken knep ändå ett brons efter nästan två och en halv timmes slit i snömodden i Falun.

— Jag ska vara ärlig och säga att jag inte är jättenöjd, säger Olsson efter att ha avslutat sin mästerskapskarriär med ännu en medalj att lägga till samlingen.
34-åringen ville ju inte ha brons.
Han ville ha ett nytt guld.
Men det perfekta slutet uteblev.
Snön föll ymnigt över skidspåren som under stora partier dessutom hade havererat lagom till den sista VM-dagen. Olsson gjorde några försök att spräcka fältet trots snömodd och tröga spår, men insåg snart det hopplösa i försöken att upprepa bragdloppet som han gjorde i VM i Val di Fiemme för två år sedan.
— Att försöka gå ifrån var näst intill omöjligt. Då ska man vara sanslös och ha sanslösa skidor, det ska inte finnas hejd på någonting, säger Olsson.
— Ju mer snön föll så insåg jag att det här är totalt lönlöst. Efter halva loppet var det bara att baka in sig själv i klungan och ta en kölapp.
— Jag kunde inte ligga där framme och bara stoppa huvudet under armen och fortsätta köra, då skulle jag ju köra bort en medalj.
Tätklungan bestod länge av ett 20-tal åkare. När tempot drogs upp under de sista kilometerna handlade det till slut om fyra i kampen om medaljerna. Olsson lyckades sega sig förbi ryssen Maxim Vylegzjanin på upploppet och sno bronset. Åt Petter Northug och tjecken Lukas Bauer fanns ingenting att göra.
— Man får vara ödmjuk och säga att jag nog hade riktat in mig på fjärdeplatsen. Det kändes som det när vi gick in. Att "fan, jag blir fyra". Vylegzjanin tappar ju balansen på slutet, vilket gör att jag åker förbi honom de sista tio meterna, säger Olsson.
Efteråt valde den svenske skidkungen att hylla den norske skidkungen. Northug lämnar Falun med fyra VM-guld.
— Man säger att han bara ligger där bakom och spurtar och ligger i klunga. Men då ska man känna hur det känns, de sista fem kilometerna har de flesta tuggummi i benen, säger Olsson.
— För att kunna komma med den där spurten på slutet måste man vara extremt stark och vältränad.
Johan Olsson planerar att stå på startlinjen igen redan om vecka, då Vasaloppet väntar för första gången.
Efter avskedet från den stora mästerskapsscenen var känslorna blandade. Det blev tre medaljer på lika många starter i Falun, men inte det guld han allra helst ville ha.
— Jag ville väldigt gärna vinna. På ett sätt är det en dröm som går i kras när man inte gör det, säger han.
— Men det var en rätt skön avskedsföreställning att man får vinka hej då till den svenska publiken.
Gå till toppen