Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olsson ordnade medaljrekordet

När Johan Olsson lyckades spurta till sig bronset på den avslutande femmilen i VM, så ordnade han också ett skinande stycke svensk skidhistoria.
Medaljen var den nionde i VM — Falun-VM 2015 blev därmed det mest framgångsrika världsmästerskapet genom tiderna.
— Ett bra avslut på ett bra mästerskap, sade förbundskapten Rikard Grip.

Johan Olsson gick i mål som trea på femmilen.Bild: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Rikard Grip var färsk som förbundskapten förra vintern, som kulminerade med rekordmånga elva medaljer i OS i Sotji.
I VM-sammanhang har Sverige tagit åtta medaljer två gånger tidigare, 1987 och 1991.
— Nu är det rekord, men det är varje enskild prestation som är viktig. Sedan är det givetvis roligt att vi får med oss många medaljer hem, framför allt på hemmaplan, säger han.
— Fantastiskt att Johan lyckades ta spurten, det trodde jag aldrig. Mycket glädje i det. Det hade känts hårt om han skulle ha fått en fjärdeplats på femmilen idag. Jag kände på mig under loppets gång att det väldigt tufft att gå ifrån.
I medaljmängden var det förstås Charlotte Kallas och Johan Olssons guld på 10 respektive 15 kilometer som glänste mest av allt.
— De två gulden var något alldeles extra här på hemmaplan. Stämningen vi har fått uppleva på stadion har varit helt underbar.
Efter de två medaljstinna säsongerna följer en mästerskapsfri vjnter nästa år. Då kanske luckan efter Johan Olsson och Anders Södergren hinner täppas till lite.
— Då gäller det att jobba, lyfta fram nya intressanta åkare, säger Grip.
Det är framför allt på herrsidan som landslaget behöver få fram nya namn. Och efter många framgångsrika sprintår har de svenska sprintherrarna haft en mager och segerlös världscupvinter.
Förbundskaptenen har ett kontrakt över OS 2018 som omförhandlas varje år. Men Rikard Grip har snart annat i tankarna.
Redan kommande helg väntar världscupvardagen i Lahtis.
Gå till toppen