Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ring så läser jag

Ekopoeten Jonas Grens andra diktsamling ”Överallt ska jag vara i centrum” tar sin utgångspunkt i politiska manifest från Sveriges två största partier. Gren låter språket infekteras av politiska nyckelord som ”utveckling”, ”välfärd” och ”omsorg”, och skapar en humoristisk dystopi i katalogdiktens form. I bokens vassaste partier märks en glidning till ett rent och egocentriskt perspektiv: den hårda verkligheten bakom de mjuka orden sipprar liksom igenom, och diktens jag tar alltmer plats: ”Jag ska gå före ängshök / jag ska gå före gotlandssnok / När jag blir stor / ska jag gå först”, hetsar jaget, där det nyss varit så mån om miljön.
Men ”Överallt ska jag vara i centrum” är inte bara en diktsamling. Det är också en telefontjänst. Fyra gånger om året kan du ringa ett telefonnummer och få delar av samlingen liveuppläst för dig. Detta försök att utmana våra föreställningar om diktens format är också passande för bokens tema. Mantrat ”När jag blir stor” slungar läsaren in i framtiden – men när framtiden har förvandlats till nutid, under vilka premisser verkar diktens strofer då? När jag ringer Jonas Gren om trettio år har kanske den politiska kartan ritats om, och det som en gång var en dystopisk bild har kanske förvandlats till verklighet. I så fall kan vi ju prata om det. I alla fall om det då fortfarande finns telefoner.
Imorgon måndag (2/3) är det premiär för telefontjänsten. Kl 15–20 kan du ringa Jonas Gren på 073-7202726 och få en privat uppläsning.
Gå till toppen