Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värner Rydéns högstadielever går till stängd skola på måndag

Värner Rydénskolans högstadielever ska gå till skolan som vanligt idag. Men någon undervisning blir det inte.

När tidningen besöker Värner Rydénskolan på måndagsmorgonen droppar eleverna in, även om det inte bli någon undervisning. Flera polispatruller är på plats på skolområdet, enligt dem själva enbart i förebyggande syfte.
– Det här är förfärligt, inte bra alls. Jag går i nian och vi har nationellt prov i veckan, säger Juan Cuneyd till tidningens reporter Mats Amnell på plats på Värner Rydénskolan på måndagsmorgonen.
Varför är det inte bra?
– Man kan inte dra alla elever över en kam, det är bara en liten grupp som skapar oro. Det finns mycket annat man kan göra. De vuxna måste ta sitt ansvar och prata med föräldrarna till de stökiga eleverna. I värsta fall får man stänga av dem, säger Juan Cuneyd.
När tidningen pratade med Juan Cuneyd i oktober förra året berättade hon och hennes kompisar om stök, bråk och oro på Värner Rydénskolan. Efter det blev situationen tillfälligt bättre.
– Skolan tog in extra personal och då lugnade det ner sig, men när de försvann så kom problemen tillbaka, säger Juan Cuneyd.
Skolan stängs från klockan nio på måndag. Då sätter sig skolledningen ner och ska diskutera vad de ska göra åt situation. Målet är att de ska kunna öppna imorgon.
---
Det var efter ett större bråk på fredagen som lärarfackens skyddsombud beslutade att stänga ner högstadiet på Värner Rydénskolan. Anledningen var att säkerheten för personal och övriga elever inte kunde garanteras på skolan.
Enligt Anders Malmquist ska högstadieeleverna komma till skolan som vanligt på måndagen ändå. Någon undervisning blir det dock inte.
– Vi kommer att samla alla elever på måndag morgon för att informera, och kommer också att skicka med information hem. Vi har också mobiliserat föräldrakommunikatörer och annan stadsområdespersonal som hjälper till.
Resten av måndagen kommer personal, skolledning och förvaltning att ägna åt "trygghetsskapande åtgärder".
– Vi kommer att ägna måndagen åt att ta fram ytterligare kompletterande åtgärder och rutiner för vad vi ska göra, med målsättningen att vara igång igen med skolverksamheten på tisdag, säger Anders Malmquist.
Enligt honom orsakar en liten grupp elever återkommande problem med bråk på skolan.
– Det finns ett tio, tjugotal pojkar på skolan som har väldigt svårt att anpassa sig till de umgängesregler vi har och att ta emot tillrättavisningar från lärare och annan personal, de bryr sig helt enkelt inte.
I oktober beslutades därför om ett antal åtgärder för att få lugn och ro på skolan. Bland annat anställdes extra personal utanför ordinarie budget och skolledningen fick extra stöd och handledning.
Anders Malmquist säger att det nu handlar om att säkerställa om att de rutiner som redan finns på skolan verkligen följs.
– Dessutom att vi återigen ser till att vi är fler vuxna på skolan. Jag har en känsla av de insatser vi initierade i oktober har klingat av lite efter årsskiftet, därför att man tyckt att det lugnat ner sig. Då finns det anledning att igen titta på hur vi kan ha en hög vuxennärvaro på skolan.
Det kan också bli fråga om att stänga av eller flytta på elever som bråkar.
– När vi inte når fram och en elev blir en risk för sin omgivning, då måste vi stänga av. Dessutom har vi möjlighet att placera om till andra skolenheter i Malmö. Det är nog så att vi i vissa fall tvingas göra det, som ett led i att skapa ordning på skolan, säger Anders Malmquist.
Gå till toppen