Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns större saker än att stå överst på pallen”

När hon var 23 år bestämde Christina Bengtsson sig för att bli världsmästare i någon sport. Åtta år senare blev hon det i precisionsskytte. I höst kommer hennes bok om fokusering och på onsdag är hon en av gästerna i Late night Lund.

"I min familj var det viktigt at utbilda sig. Jag kämpade länge med att komma på något där jag kunde utnyttja min uthållighet och mitt tålamod, den kapacitet jag kände att jag hade."Bild: Albin Brönmark
– Elitidrott är enklare än samhället utanför. Då vet man precis när man ska prestera, säger Christina Bengtsson.
Fokus och prestation löper som en röd tråd genom allt Christina Bengtsson tar sig för, från godnattstund med tvåårige sonen och yrket som officer till bokförfattandet och förhållandet till Facebook.
Vad är knepet för att nå dit man vill?
– Att våga stryka målbilden. Målbilden behövs för att lägga upp en plan och göra delmål, men sedan gäller det att lägga fokus på det som ska göras nu.
Hur gör du det?
– Inför EM-finalen i Göteborg 2003 var pressen på laget oerhörd. Dagen innan var jag så rädd att inte lyckas att jag började hitta på ursäkter i förväg. Högsta graden av okoncentration. För att bryta det gjorde jag något jag verkligen inte kan – jag klädde ut mig och sjöng inför laget och ledningen. Det tog udden av min rädsla, för skytte hade jag ju tränat på i tio år.
Ska man göra något man inte kan för att lyckas?
– Det finns större saker än att stå överst på prispallen. Man behöver släppa kravet på perfektionen och bygga sitt självförtroende på det man kan här och nu. Vi identifierar oss ofta med målet. Det är förlamande.
Vilket är det vanligaste felet vi gör?
– Att vi strävar efter direktrespons istället för att hålla fast vid en sak. Vi går hellre in på Facebook än fortsätter med det vi håller på med. Att kunna ha tråkigt ligger till grund för all framgång. Tänk 25 timmar i veckan i en skyttehall.
Hur hinner du med allt?
– Det finns väldigt mycket jag inte måste göra. Det gäller att säga nej för att skapa luft i agendan.

Christina Bengtsson

Ålder: 41
Bor: I Båstad med sambon Michael och tvåårige sonen Christoffer
Gör: Officer och författare. Världsmästare i precisionsskytte.
Aktuell: Gäst på Late night Lund i Tegnérs matsalar den 4 mars.

Min dag

06.45. Vaknar av att sonen Christoffer ligger i sin säng och småpratar. Hinner med en dusch innan han kräver att få stiga upp. Småbarnsdagen börjar med frukost, sagoboksläsning och påklädningskonflikter.

09.00: En dag i veckan lämnas Christoffer hos "snälla Gunilla”. Kör till biblioteket och sitter blick stilla på stolen och skriver på min bok eller pluggar fram till klockan 13, då jag hämtar Christoffer igen.

17.00. Matlagning och hemmapyssel. Eftersom min man jobbar i Köpenhamn är jag ensam med Christoffer i veckan. Mys, bad och sång innan sonen somnar prick klockan 19.

19.05: Jag rinner ner för trappan till mitt kontor och arbetar koncentrerat fram till klockan 21. Aldrig längre. Då kan jag ha lämnat köket med köttbullar kvar på golvet, för att verkligen frigöra tid för att arbeta.

Gå till toppen