Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elever kan omplaceras

Moderat vill ha kriskommission om Värner Rydénskolan.

Bild: Hussein El-Alawi
Värner Rydénskolan öppnas alltså på tisdagen igen efter måndagens krismöte.
– Personalen har jobbat intensivt under hela dagen och jag tycker att det gick förhållandevis lätt att komma fram till en fungerande handlingsplan, säger han.
Skolan får redan på tisdag förstärkning från flera håll, bland annat personal från stadsområdesförvaltningen och från räddningstjänsten.
– Men jag tror inte att vi kommer att sätta in väktare, jag tror inte det blir bra, säger Anders Malmquist.
Han har uppgifter på att det finns en kärntrupp på tio pojkar "som inte vet hur man uppträder i skolan", som han säger, och så en svans på omkring tio pojkar till.
Ingen av dem är avstängda just nu men några har varit det tidigare. Det kan också bli aktuellt att flytta någon eller några av pojkarna till andra skolor. I så fall blir det i närtid, enligt Anders Malmquist.
Grundskoleledningen, skolledningen, de fackliga organisationerna och elevrådet var några av de som blev överens om en handlingsplan för skolan.
– Det bästa är att man äntligen tar ett grepp på hur man ska arbeta framöver, långsiktigt. Det måste hända något, säger Roine Selind på Lärarförbundet.
Ytterst ansvariga för grundskolorna i Malmö är grundskolenämnden. Allvaret i att stänga Värner Rydénskolan föranleder dock inte något extra möte, enligt nämndens ordförande Anders Rubin (S).
Problemen på skolan är inte nya, vare sig för grundskolenämnden eller förvaltningen.
– Men uppenbarligen har signalsystemet inte fungerat, man ska inte hamna på ett skyddsstopp. Jag upplever det som att facken ropar på hjälp, signaler vi borde ha uppfattat tidigare, säger Anders Rubin.
Roine Selind håller med om att skyddsstoppet kan ses som ett rop på hjälp.
– All kraft hade försvunnit och vi ställde oss frågan vad vi kan göra så vi tog till ett skyddsstopp, säger han.
Nämndens vice ordförande är MP:s Johanna Öfverbeck. Inte heller hon anser att det behövs något extra möte.
– Inte förrän vi har mer information, vi måste avvakta, säger hon.
Hon säger också att hon blev rätt så förvånad över stängningen.
– Det stämmer inte med den bild vi har fått av skolan, det fanns ju lite svagt positiva tecken från i höstas då särskilda insatser gjordes, säger Johanna Öfverbeck.
Det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar föreslår att Malmö stad inrättar en kriskommission, bland annat för att hantera den akuta situationen, upprätthålla tryggheten och säkerheten och skapa en acceptabel arbetsmiljö. Han vill att frågan ska tas upp på nästa sammanträde i kommunstyrelsen.
– Det är viktigt att snabbt hantera problemen på skolan och se till att något liknande aldrig behöver hända på en skola i Malmö igen, säger Torbjörn Tegnhammar.
Folkpartiet har skickat in en enkel fråga till Anders Rubin.
– Man kan delegera arbetsuppgifter men aldrig det yttersta ansvaret. Det ligger tungt på Anders Rubin (S) och socialdemokratin. Inga fler elever ska behöva påbörja sin skolvecka med att möta en stängd skola, säger Anneli Bojesson, (FP).

Handlingsplan för skolan

Personalresurserna på skolan ska omgående förstärkas och omdisponeras.
Stadsområdesförvaltning Öster och räddningstjänsten bidrar med personalresurser.
Förstärkt ledning på skolan.
Elevhälsoresurser sätts in för att fånga upp de elever som skolkat och skapat oro.
På tisdagsmorgonen får eleverna möjlighet att diskutera vad som hänt och kunna ställa frågor.
Under veckan ska elever och personal påbörja ett värdegrundsarbete.
En handlingsplan har tagits fram för ytterligare insatser som ska genomföras inom den närmaste tiden.
Källa: Malmö stad.
Gå till toppen