Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kevin Benn gör teatercomeback – som Nasse och medium

Kevin Benn i "Nasse hittar en stol" 2008.Bild: Åsa Wallin.
72-årige skådespelaren Kevin Benn gör comeback på teaterscenen i sin klassiska roll som Nasse. I maj är det nypremiär för ”Nasse hittar en stol” på Barnens scen och innan dess har han premiär som medium i The International Theatre of Malmös uppsättning av David Mamets ”The Shawl”.
Alla som kan sin malmöitiska teaterhistoria minns Kevin Benns många år på Teater 23 i Malmö. Idag är han kanske ännu mer känd som pappa till den melodifestivalaktuella Malmökomikern Sissela Benn.
1997 slutade han på Teater 23 och koncentrerade sig på sitt lärarjobb på Backaskolan i Malmö. Av en slump blev han inkallad att göra föreställningen ”Nasse hittar en stol” 2008 när en annan skådespelare blev sjuk, men sedan dess har han hållit sig från scen. Tills han en dag blev uppringd av regissören Emmy Abrahamson (apropå släktband så är hon dotter till journalisten Kjell-Albin Abrahamson) som ville starta The International Theatre of Malmö.
Där har Kevin medverkat vid en så kallad dramatiserad läsning av Edward Albees ”The Goat, or Who is Sylvia?”, men eftersom det är en föreställning som genomfördes med manus i hand och med få repetitioner så räknas det knappt som en riktig föreställning.
Så nu när Kevin Benn ställer sig på scen i The International Theatre of Malmös ”The Shawl”, så är det första riktiga och planerade uppsättningen han gör sedan han slutade på Teater 23.
– Jag spelar mediet John som träffar en kvinna som vill ha kontakt med sin döda mor. Det är en klurig föreställning och det är med stor glädje vi tar oss an den, säger Kevin Benn.
The International Theatre of Malmös konstnärliga ledare är idag Etzel Cardeña, också professor i parapsykologi vid Lunds universitet. ”The Shawl” får premiär på Pufendorfinstitutet i Lund den 11 mars och kommer sen till Kirsebergs teater i Malmö den 14–15 mars. David Mamet som skrivit ”The Shawl” är också mannen bakom manusen till filmerna ”Postmannen ringer alltid två gånger”, ”Wag the Dog” och ”De omätbara”.
Och nu tar Kevin Benn ytterligare ett steg i sin nya teaterkarriär. Den 13-16 maj framför han den klassiska barnpjäsen ”Nasse hittar en stol” på Barnens scen i Malmö. Sven Nordqvists historia om grisen Nasse hade teaterpremiär i Malmö 1989 och ligger Kevin Benn varmt om hjärtat.
– Jag har spelat den på italienska i Torino, på engelska i Cork och så på svenska såklart, säger Kevin Benn.
När Teater 23 röjde i källaren så hittade man scenografin till ”Nasse hittar en stol”.
– Den var inte aktuell för dem så de ringde mig och undrade om jag ville ha den. Så nu sätter jag upp den igen och har till och med skaffat mig en turnébil, så att jag ska kunna turnera med den i höst, säger Kevin Benn.
När Nasse i föreställningen hittar en stol och inte vet vad det är för något, så säger några ”vad du är dum”, men han svarar då ”det är bara det att jag inte har sett en stol tidigare”.
– Det är en situation som den unga publiken känner igen. Hur blir världen begriplig, vad är kunskap och hur lämnar vi över den till varandra?, förklarar Kevin Benn.
Och det finns ännu en förklaring till varför Kevin Benn vill spela Nasse igen.
– Jag tycker att det är rätt fantastiskt att ge mig ut och möta nya generationer av 4-5-åringar. Och nu har jag själv barnbarn i rätt ålder för Nasse och jag vill gärna att hon och hennes kompisar ska kunna se Nasse.
Gå till toppen