Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ovisst om skolan öppnar i morgon

All undervisning på högstadiet på Värner Rydén-skolan har varit inställd under måndagen.

Bild: Hussein El-Alawi/Sydsvenskan
Ytterst ansvariga för grundskolorna i Malmö är grundskolenämnden. Allvaret i att stänga Värner Rydénskolan föranleder dock inte något extra möte, enligt nämndens ordförande Anders Rubin (S).
Problemen på skolan är inte nya, vare sig för grundskolenämnden eller förvaltningen.
– Men uppenbarligen har signalsystemet inte fungerat, man ska inte hamna på ett skyddsstopp. Jag upplever det som att facken ropar på hjälp, signaler vi borde ha uppfattat tidigare, säger Anders Rubin.
Nämndens vice ordförande är MP:s Johanna Öfverbeck. Inte heller hon anser att det behövs något extra möte.
– Inte förrän vi har mer information, vi måste avvakta vad mötet i dag ger, säger hon.
Hon säger också att hon blev rätt så förvånad över stängningen.
– Det stämmer inte med den bild vi har fått av skolan, det fanns ju lite svagt positiva tecken från i höstas då särskilda insatser gjordes, säger Johanna Öfverbeck.
Det är nu upp till skolan och grundskoleförvaltningen att lösa frågan. Om de fackliga organisationerna blir nöjda med de lösningar ledningen kommer fram till kan skolan öppnas i morgon, tisdag.
Om inte är läget betydligt allvarligare säger nämndens andre vice ordförande, Johan Ohlson (M).
– Det beror ju var man har kommit fram till menom de fackliga organisationerna inte anser att åtgärderna är tillräckliga bör grundskolenämnden få omgående information, skriftligt eller muntligt, eller både och, säger han.
Det Moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar föreslår att Malmö stad inrättar en kriskommission, bland annat för att hantera den akuta situationen, upprätthålla tryggheten och säkerheten och skapa en acceptabel arbetsmiljö. Han vill att frågan ska tas upp på nästa sammanträde i kommunstyrelsen.
Gå till toppen