Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protest mot stängning av nattkaféet

I fredags protesterade förbundet Allt åt alla mot Malmö stads beslut att stänga Folkets hus för EU-migranter.
– Det är svårt att ha en kommunikation med tanke på hur hatiska de är, säger kommunalråd Carina Nilsson (S).

Förbundet Allt Åt Allas demonstration.Bild: Privat
Vid 14.30 på fredagen stegade sex personer från förbundet Allt åt alla in på Malmö stadshus och bad att få prata med kommunalråd Carina Nilsson (S), ansvarig för socialtjänst, vård och omsorg.
Förbundets talesperson Karin Auran Frankenstein förklarar att syftet med aktionen är att uppmärksamma kommunens stängning av nattkaféet i Sofielund där EU-migranter har fått övernatta under vintern.
– Man hänvisar till att det nu är ”meterologisk vår”. Därför tog vi på oss badkläder och tänkte föreslå Carina Nilsson att hänga med ner till Ribban, säger Karin Frankenstein.
Men kommunalrådet var upptagen i möte.
– Om någon dyker upp utan avtalad tid är det inte sannolikt att jag kan träffas, säger Carina Nilsson.
Om du inte hade varit upptagen, vad hade du sagt till dem?
– Det är svårt att ha en kommunikation med tanke på hur hatiska de är. Jag ser detta som ett inlägg i debatten kring EU-migranterna, inget mer.
Karin Frankenstein tycker att det är tråkigt att Carina Nilsson har fått en negativ bild av Allt åt alla.
– Jag tror inte att hon skulle uppleva oss som hatiska om hon faktiskt tog sig tid att träffa oss, vilket hon inte har gjort. Jag förstår inte vad hon grundar vår hatiskhet på. Aktionen i fredags var menad som en humoristisk protest.
Vad vill ni att Malmö stad ska göra?
– Att de ska ordna boende och skydd åt alla människor som kommer hit oavsett medborgarskap eller ursprung. Det handlar om att tillgodose de grundläggande behoven. Sättet på vilket man behandlar EU-migranterna är direkt inhumant.
Men Carina Nilsson avvisar kritiken.
– Vi utreder möjligheterna att ordna med ett härbärge, men det gäller att få bygglov för att få lokalen godkänd för övernattning. Vi har dessutom bostadsbrist i Malmö, så det finns inga bostäder att dela ut bara sådär.

Förbundet Allt åt alla

Förbundet Allt åt alla är en vänsterorganisation som arbetar med "frågor och konflikter som för arbetarklassen samman".
Nyligen pekades Allt åt alla ut som våldsamma extremister av Nationella samordnaren mot våldsbevakande extremism. På hemsidan Samtalskompassen står det att ”förbundet Allt åt alla argumenterar för en mångfald av strategier i kampen mot högerextremism, där både fredliga och våldsamma metoder ingår”.
Förbundet själva ser klassificeringen som ”ett skämt”, enligt Karin Frankenstein.
Gå till toppen