Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Attentatet mot Norrskensflamman den värsta terrorhandlingen i Sveriges moderna historia

Idag för precis 75 år utfördes den värsta terrorhandlingen i Sveriges moderna historia, attentatet mot Norrskensflamman.

Det var natten till den tredje mars 1940 som en grupp militärer, ledsagade av en journalist från Norrbottens-Kuriren, smög sig in i tidningen Norrskensflammans lokaler i Luleå. Sprängladdningar monterades på tryckpressarna i källaren och på bottenvåningen. På andra våningen låg flera familjer och sov. Fem människor dog i den våldsamma brand som följde på explosionen. Tre vuxna och två barn, en åttaårig flicka och en tolvårig pojke.
 
Kirsti var vittne till branden efter attentatet mot Norrskensflamman 3 mars 1940.Bild: Susanne Lindholm/TT
 
Det var ett politiskt attentat. Fött ur rysskräck och kommunisthat. Och mördarna kom undan med ett par års fängelse var.
Det blir intressant att se hur mycket årsdagen kommer att uppmärksammas i de stora svenska tidningarna idag. Historien om attentatet kan man i alla fall läsa om i senaste numret av Flamman, som trots allt överlevde och fortfarande kommer ut varje vecka. I en ledare pekar Jonas Thunberg på det specifika politiska klimat som rådde då, med Sovjetunionen i krig med Finland och en utbredd uppfattning inom den svenska högern att kommunism var det samma som landsförräderi.
 
Brandruinen efter attentatet mot Norrskensflamman 1940.Bild: Bild: TT
 
Men han manar också till eftertanke. Det finns spår som går igen idag, rysskräck och våldsbenägen politisk extremism, en omvärld som blankslipar konfliktytorna även här.
Det är därför det ligger i alla demokraters intresse att minnas offren från den 3 mars 1940.
 
Tidningen Norrskensflamman berättar i ett nummer från 1940 om attentatet mot den egna tidningen.Bild: Susanne Lindholm/TT
Gå till toppen