Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terrorexpert: Deras resa är "föga förvånande"

Att två unga Skånekillar sökt sig ner till Syrien för att ansluta sig till IS är föga förvånande.

Det säger terrorexperten Magnus Ranstorp, som just nu är engagerad i ett socialt projekt i Köpenhamn för att motverka radikalisering av unga muslimer. Han har tidigare bedrivit ett liknande arbete i Göteborgsförorten Angered.
– IS försöker just nu locka ner både killar och tjejer från Västeuropa för att bygga upp Kalifatet och det islamska idealsamhället. De lockas ner av utopin om att de ska vara med om att bygga "den nya nationen", säger Magnus Ranstorp.
Nyligen avslöjades att tre engelska tonårsflickor lockats ner till Syrien av en 22-årig flicka som rekryterat dem via Twitter. Flickorna var inte myndiga och hade rymt från sina familjer.
Enligt Magnus Ranstorp är det drömmen om att vara med om en historisk process som lockar många svenska ungdomar att resa till Syrien. Det kan också vara ett huvudskäl att resa för de två lundaungdomar som nu uppges ha gett sig av till krigsområdet.
– De svenska killar som ger sig av till Syrien är dels de som umgås i miljöer där IS glorifieras. De killarna har ofta en småstrulig bakgrund. Andra killar radikaliseras på egen hand och ger sig av till Syrien i ett sökande efter spänning, säger Magnus Ranstorp.
Enligt honom har de via sociala medier kommit in i en virtuell gemenskap som IS kan utnyttja för att skapa en trygghet inför färden ner till ett mycket farligt område.
– Ofta kan de här killarna inte arabiska, men via sociala medier får de löften om support och stöd när de kommer ner, säger Magnus Ranstorp.
Gå till toppen