Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terrorvapen stals av gängmedlemmar

De tre män som stal vapnet som användes vid dåden i Köpenhamn i mitten av februari hade kopplingar till islamistiska extremister och det kriminella gänget La Raza.
Det visar en kartläggning som Danmarks Radio (DR) gjort. Gänget fångade polisens intresse 2012.
— Det försökte att slå sig in på en mer fundamentalistisk, radikal väg, säger Michael Ask vid danska rikspolisen till DR.
De tre männen hotade med kniv en dansk hemvärnsman till att öppna vapenskåpet där han förvarade sin M95, den danska militärens standarbeväpning. De dömdes i september 2013 för rånet.
Enligt kartläggningen har minst två av dem kopplingar till islamister, en har tidigare stridit i Syrien, enligt deras Facebookprofiler. Särskilt en av dem ger uttryck för sympati mot Islamiska staten och al-Qaida, enligt DR.
22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein dödade två personer och skottskadade fem vid attackerna, innan han sköts till döds av polis.
Gå till toppen