Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga Lundabor misstänks ha anslutit sig till terrorgrupp

Två Lundabor, 17 och 21 år, tros ha anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Bild: Claudio Bresciani
– De anhöriga har hört av sig och är oroliga. Både polisen och socialförvaltningen försöker stötta dem.Säkerhetspolisen, Säpo, har drygt 130 bekräftade fall där svenskar har anslutit sig till IS. Säpo misstänker att ytterligare omkring tvåhundra personer har rest, men det har de inte kunnat bekräfta.
Bland dessa ska de två unga männen från Lund finnas, menar polisen i Lund.
Enligt polisens uppgifter reste en av dem i väg i slutet av januari och en i slutet av februari.– Vi har uppgifter från anhöriga som berättat vad ungdomarna sagt om sina planer. Men också att de har kontaktat hemmen och sagt att de befinner sig i närheten av Syrien och att deras ambition är att ansluta sig till IS. Om det verkställts eller ej vet vi inte, säger Jörgen Nilsson.
Enligt honom undersöker polisen även sanningshalten i rykten som säger att ytterligare ungdomar i Lund ska ha lämnat landet för att ansluta sig till IS.– Det kan finnas fler, det vet vi inte. Men vad vi vet finns det inga nätverk eller lokaler i Lund som står för den här radikaliseringen där sådana här frågor diskuteras. Men om det finns sådana ställen, är vi förstås intresserade av att få veta det, säger Jörgen Nilsson.
Polisen i Lund har kontinuerlig kontakt med säkerhetspolisen angående de båda ungdomarna som misstänks ha anslutit sig till IS. Det finns också kontakter med socialförvaltningen och de båda unga männens familjer.– Vi har stor erfarenhet av frågor där ungdomar står i vägvalet mellan att välja kriminalitet eller en laglig väg i livet. Men hur vi ska agera i sådana här fall finns det ingen beredskap för, säger Jörgen Nilsson.– Det är inte olagligt att ansluta sig till IS, det olagliga är vad de gör där nere. Och krigsförbrytelser är redan kriminaliserat i Sverige. I uppjagade situationer som den här är det lätt att man rusar i väg bara för att man ska agera på något sätt. Det här är en samhällsfråga, inte enbart ett polisärende.
En av pojkarna studerar vid en gymnasieskola i Lund. Skolans rektor bekräftar att en elev är försvunnen sedan en tid tillbaka.Säkerhetspolisen vill inte gå in på enskilda fall och säga om de vet något om Lundaborna.– Men vi kan säga att det finns individer som har rest och framförallt från storstadsregionerna, säger Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen.
De drygt 130 bekräftade fallen rör sig om personer som har rest till IS sedan sommaren 2012.– Lite drygt fyrtio personer har återvänt. Vi följer upp alla som återvänder och bedömer om de har någon avsikt och förmåga att begå attentat i Sverige framförallt, säger Sirpa Franzén.
Säkerhetspolisen vill inte säga hur många svenskar som de bedömer kan vara på väg att ta steget att ansluta sig till terrororganisationen IS.– Det är operativt arbete som vi håller nära oss själva.
Gå till toppen