Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varningsklockorna har ringt under lång tid

Stängningen av Värner Rydénskolan kom inte plötsligt. Varningssignalerna längs vägen har varit många. Det här har hänt de senaste åren.

November 2011: Skolorna i stadsdelen Rosengård ska spara pengar. Politikerna beslutar om att Örtagårdsskolans 7-9-elever ska flyttas till Värner Rydénskolan. Det blir inget av förslaget.
Juni 2012: Lärare på Örtagårdsskolan vädjar till politikerna om hjälp efter en explosionsartad ökning av skadegörelse, vandalisering, våld och kränkningar. Politikerna talar om en satsning på Örtagårdsskolan och Värner Rydénskolan.
Juni 2012: Arbetsmiljöverket kritiserar Värner Rydénskolan. Trots tidigare kritik har skolan inte förbättrat arbetsmiljön. Nu hotar verket med vite på 60 000 kronor om inget görs.
December 2012: Eleverna på Värner Rydénskolan får veta att flera lärare har sagts upp. Orsak: besparingar. Tre niondeklasser slås ihop till två.
Januari 2013: Höstbetygen visar att gymnasiebehörigheten för Värner Rydénskolans niondeklassare har sjunkit kraftigt sedan året före, från 59,4 procent behöriga 2011, till 38,5 procent 2012.
Januari 2013: Skolorna i Rosengård måste spara upp till åtta miljoner kronor. Värner Rydénskolans sparbeting blir minst 2,5 miljoner. Eleverna strejkar. En lärare berättar om hur åttondeklassarna året före inte hade någon lärare i matte och om hur chefer hela tiden ersätter varandra. Elever vittnar om nya vikarier hela tiden.
Augusti 2013: Högstadieeleverna från Örtagårdsskolan förflyttas till Värner Rydénskolan.
Våren 2014: Knarkförsäljning runt skolans område. En lång rad tillbud.
Juni 2014: Färre än hälften av skolans elever som går ut nionde klass, har behörighet att söka till gymnasiet.
September 2014: Efter bråk på skolan skickas alla elever i årskurs sex och sju hem en fredagseftermiddag. Lektionerna ställs in och personalen har krismöte.
Oktober 2014: Fyra niondeklassare hör av sig till Sydsvenskan för att berätta om Värner Rydénskolan, som de beskriver som en skola i kaos, med lärare som kommer och går och elever som bråkar hela tiden.
December 2014: Höstterminen avslutas. Dagen innan avslutningen har alla niondeklassare skickats hem efter lunch på grund av bråk, och deras lektioner ställs in. Höstterminsbetygen visar att endast en av tio elever har godkända betyg i alla ämnen.
Gå till toppen