Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Universitetet hoppar av Öresundsinstitutet

Lunds universitet säger upp sitt medlemskap i Öresundsinstitutet. Syftet är att spara pengar.

Öresundsinstitutet är ett dansk-svenskt kunskapscentrum som publicerar analyser och organiserar konferenser för att bidra till ökad kännedom om utvecklingen i Öresundsregionen.
Institutets verksamhet finansieras med medlemsavgifter från en lång rad företag och offentliga organisationer på bådar sidor Öresund. Institutet står bland annat bakom nyhetstjänsten News Øresund.
Lunds universitet har i många år varit medlem i Öresundsinstitutet, men förra veckan skickade Universitetets nya rektor Torbjörn von Schantz i väg en skriftlig uppsägning av medlemskapet från halvårsskiftet. Anledningen är medlemsavgiften på 62 700 kronor om året, säger han.
– Nu jagar vi kostnader. Vi betalar två miljoner om året i olika medlemsavgifter, och det har vi börjat se över. Precis som i andra sammanhang måste vi ställa frågan om vad vi får tillbaka. Det låter kanske lite cyniskt, men vi måste hushålla med pengarna.
Gå till toppen