Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Farliga ämnen i parfym för barn

När parfymer för barn testades i Norge blev resultatet skrämmande. Samtliga undersökta parfymer innehöll ämnen som kan vara skadliga.
Ämnena finns även i svenska produkter, och rådet från experter är att minimera parfymerade produkter för småbarn.

I sex av de tio parfymerna som Norska Forbrukerrådet testade hittades ämnen som i försök på djur har visat sig vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen kopplas till bland annat cancer, diabetes typ 2 och infertilitet.
Samtliga undersökta parfymer innehöll en rad allergiframkallande ämnen. Tre av produkterna visade sig också innehålla ämnet lyral som EU:s vetenskapskommitté ville förbjuda redan 2011 eftersom det är starkt allergiframkallande. Då slog experterna bakom rapporten fast att redan små doser kan leda till hälsoproblem.
Klädkedjan Zaras Baby Girl Eau de Toilette och Baby Boy Eau de Toilette innehåller lyral, liksom Justin Bieber The Key Parfum Rollerball.
"Alla produkterna i testet innehåller ämnen som kan vara skadliga. Det är produkter som vi inte rekommenderar barn och ungdomar att använda", säger Forbrukerrådets direktör Randi Flesland i ett pressmeddelande.
"När man gör produkter som riktar sig mot barn och ungdomar bör det vara självklart att de inte ska innehålla sådana skadliga ämnen."
Lena Nohrstedt, utredare på kosmetikaenheten på Läkemedelsverket, säger att ämnena får användas i Europa och därmed i Sverige. Men de ska deklareras.
— Är man allergisk så ska man kunna se vilka ämnen som produkten innehåller, så man kan välja om man vill använda den eller inte, säger hon.
En analysrapport som myndigheten presenterade 2013 visade att många produkter som riktades mot barn och ungdomar innehöll allergiframkallande ämnen.
— Vi bedrev tillsyn i samband med det. De fel vi hittade var om ämnena inte var deklarerade, och det drev vi att det skulle göras. Några gjorde det, andra drog tillbaka sina produkter på marknaden, säger Nohrstedt.
Läkemedelsverkets generella råd är att barn inte ska använda parfymerade produkter eftersom de är allergiframkallande. Svårare kan det vara med ungdomar, som kanske vill spreja på sig tjocka lager med parfymerade produkter. Försök att få dem att hålla igen, är rådet.
— Vad gäller äldre barn och ungdomar kan man försöka få dem att inte använda det som finns kvar på huden. Till exempel så är parfymerat schampo okej eftersom det sköljs bort, men deodorant sitter kvar och det handlar om kontaktallergi.
TT: Hur vanligt är det att parfymerade produkter används på små barn?
— Jag har inga siffror men min uppfattning är att det inte är så jättevanligt i Sverige, om man jämför med till exempel Sydeuropa. Många föräldrar här vill använda så skonsamma och parfymfria produkter som möjligt.
Gå till toppen