Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö stad öppnar gatorna för Foodtrucks

Efter flera års kamp, öppnar Malmö gator och torg för restauranger på hjul.
–  Det här är helt fantastiskt, säger Pernilla Elmquist som står bakom Nordic Streetfood.

"Jag skapar en ganska liten meny som jag kommer att fortsätta utveckla. Jag är en stor sillfantast," säger Pernilla Elmquist.Bild: Albin Brönmark
Den internationella trenden med foodtrucks, alltså restauranger med kök och servering i bilar, har länge försökt få plats i Malmö.
En av de starkast drivande har varit Pernilla Elmquist, som gick till final i den första omgången av tv-tävlingen "Sveriges mästerkock".
Hennes högrevsklämmor och kantarellklämmor sålde väldigt bra på Malmöfestivalen 2013.
Efter festivalen ville Pernilla Elmquist fortsätta att sälja sin ekologiska och närodlade mat från bilen.
– Jag fick blankt nej från gatukontoret, säger hon.
Samma besked fick andra bilburna matkreatörer.
För ett år sedan svängde tekniska nämnden i Malmö och sa ja till tio rullande matbilar.
Ändå hände ingenting. Skälet: Malmö stad krävde att matentreprenörerna årligen skulle betala 48 000 kronor vardera för att få sälja mat på kommunal mark. Därtill följde en lång kravlista.
Pernilla Elmquist har fortsatt laga mat. Men när kommunala gator och torg varit stängda, har hon sökt sig till privat mark och privata tillställningar. Härom veckan träffade hon kommunalrådet Milan Obradovic (S).
– Vi från politikens sida är väldigt positiva, säger Obradovic.
Gatukontoret har nu sagt formellt ja. Under en försöksperiod på ett år halveras avgiften för tillstånd till matbilar. Kravlistan har krympts rejält.
Tanken är att bilarna ska ambulera mellan platser med parkeringsförbud.
– Det här är fantastiskt. Nu vill vi ha in fler truckar, säger Pernilla Elmquist.
–  Vi kommer att röra oss över staden, mot sommaren säkert ner mot havet. Det är viktigt att säga att vi är angelägna om att inte störa andra krögare i deras verksamhet.
Enligt gatukontoret har 38 matentreprenörer anmält intresse för att rulla ut och servera.
– Men jag tror att det blir fem till tio bilar med ett varierat utbud mat, säger enhetschef Jan-Olof Harvigsson på gatukontoret.

Rullande mat

I USA är foodtrucks eller matbilar en stor industri, med flera hundra bilar i amerikanska storstäder.
Trenden växer i Sverige och på appen streetkäk går det att se var favoritbilen just nu står uppställd.
Gå till toppen