Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Personalomsättning en orsak till skolbråk

Men mer som ska göras, säger Fahrudin Zejnic, skolans helt nye utbildningschef.

Skyddsombuden stängde skolan i måndags efter hot, våld och bråk. En kärntrupp pekades ut, nio pojkar, med en svans på ytterligare ett tiotal. Pojkar ”som inte vet hur man uppträder i skolan”, som grundskoledirektören uttryckte det.
Fahrudin Zejnic bekräftar uppgiften.
– Våra kuratorer går nu igenom de här pojkarna. Vissa vill byta skola, andra har ett behov av särskilt stöd, vilket de har rätt till enligt skollagen. Deras frustration kan vara en av anledningarna till att de bråkar, de mår inte bra av att driva omkring, säger han.
Därtill går man omgående igenom skolans ordningsregler och förhållningssätt. Dessutom har man gått igenom hur incidenter ska rapporteras efter att skolpersonalen har definierat vad som är en incident.
Detta efter Sydsvenskans genomgång av skolans incidentrapporter varav flera skulle ha anmälts till Arbetsmiljöverket. Rapporterna har skrivits manuellt på papper, från nästa vecka blir det digital rapportering som direkt hamnar i rektorns inkorg.
– Som du hör är det mycket av de vardagliga det handlar om. Klart är att vi måste vara mycket tydliga, säger Fahrudin Zejnic.
Läs också LISTA: Ett urval av incidenterna på Värner Rydénskolan
Efter den senaste uppståndelsen om stängningen av högstadiet finns det nu ett plakat på dörren till skolexpeditionen. Massmedier är inte välkomna in på skolans område, skolan behöver arbetsro, står det.
Vi träffar därför Fahrudin Zejnic i solen, utanför skolan.
– Den här problematiken finns på alla skolor, vi kommer aldrig att få en smärtfri skola men det är vi vuxna som äger frågan, säger han.
En annan orsak till bråk och stök är personalomsättningen på skolan. Därför kopplas nu två extra personer från personalavdelningen in för att rekrytera till de vakanta tjänsterna.
Skolans ordinarie rektor är sjuk och ersätts av Lise-Lott Nilsson, rektor på Rosengårdsskolan.
Hon har stor och lång erfarenhet av ett problemfyllt högstadium som det på Rosengårdsskolan, ett högstadium som dessutom lades ner.
– Hon och jag och de andra som kommer utifrån är här för att avlasta ordinarie personal som ska vara ute ”där det brinner”, säger Fahrudin Zejnic.
Han betonar samtidigt att allt inte är kolsvart, att hans jobb inte är ett ”mission impossible”.
– Det finns ganska mycket att bygga på och engagemanget från många utanför skolan de senaste dagarna är helt fantastiskt. Andra skolor har hört av sig, olika föreningar, Islamic Center och så MKB som fixade läxhjälp för 60 elever den dagen skolan var stängd, är bara några exempel.
Läs också Våld och hot blir inte anmälda
Vad som exakt ska hända på lite längre sikt ber Fahrudin Zejnic att få återkomma till, det finns en handlingsplan.
– Men jag brinner för de här barnen och den här skolan, det är det som ger styrkan, det är inte hopplöst. Vi vuxna äger frågan och vi har makten, nu är det kraften vi behöver, säger han.
Gå till toppen